Атина е разочарована от Брекзит

В Гърция изразиха разочарование и изненада от резултатите от британския референдум. Според гръцки евродепутати вотът ще има негативни последици за Атина, която в годините на криза беше подкрепяна от Лондон.

Премиерът Алексис Ципрас каза, че референдумът, независимо от резултата, показва, че Европейският съюз е в дълбока криза.

Гръцките анализатори са на мнение, че излизането на Обединеното кралство от общността ще се отрази непосредствено на туризма в страната, която ежегодно се посещава от 3 милиона британски туристи. Над 200 хиляди пък са гърците, които работят във Великобритания и според тях има реална опасност те да загубят работните си места, а и липсва перспектива за връщането им у дома.

Напрежение и неизвестност има и сред гръцкия бизнес, който изнася за британския пазар. Очаква се и спиране на британските инвестиции към южната ни съседка.

Не липсват обаче и оптимистични прогнози както на икономисти, така и на депутати, които смятат, че излизането на една страна от Европейския съюз няма да доведе нито до неговото разпадане, нито до фатални икономически последствия.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.