Франчайзът на „Карфур“ за Гърция и България подаде заявление за фалит в Гърция

Иван Петрински

Краят на една ера е дошъл за Marinopoulos, една от най-големите вериги супермаркети в Гърция, която подава заявление за фалит във вторник след доминото на събитията и след нарастващия натиск от страна на доставчиците  и банки-кредитори. 1 юли е бил назначен като дата за процеса по несъстоятелност, за да започне в съответствие с член 99 от Кодекса за несъстоятелност на Гърция. На Marinopoulos е предоставена закрила до процеса.

MARINOPOULOS 1.0

Супермаркетът дължи прилив на дълговете до 3000 доставчици на стойност стотици милиони евро. Има опасения, че затварянето на компанията може да доведе до ефекта на доминото и да доведе до нови закривания.

Carrefour Marinopoulos, създадена през 1999 г., със съвместно участие 50-50  между Marnopoulos  и френската Carrefour групата и има стабилен бизнес до 2012 г., когато Carrefour реши да се оттегли заради гръцката криза и спад в пазарните резултати на веригата.  Говори се, че проблемите започват, когато френската администрация се оттегла от бизнеса, с твърдения за лошо управление, които докараи веднъж доходния бизнес до унищожаване. Сега бъдещето на доставчиците и 13,000 работници е във въздуха.

С подаването на молбата за несъстоятелност, основна цел на ръководството е да се сложи край на дневните конфискации и спре доставчиците от изтеглянето на продуктите от могозините и складовете. По този начин, Marinopoulos е успял да спечели два месеца  защита, за да  търси партньор след преговорите за сътрудничество между Marinopoulos и Sklavenitis, друга голяма верига супермаркети, които се оказаха безплодни през февруари 2016 г.,.

Историята на Marinopoulos

Marinopoulos започва като малък  магазин за химикали и консумативи открит от Димитрис Маринопулос в Екзархия през 1893 г. Няколко години по-късно, той прехвърля бизнеса си в по-големи помещения, на ъгъла на Солонос и Зоодоху пигис. С процъфтяването на бизнеса, Димитрис  и брат му Панос, решават да отворят друг магазин. През 1908 година добавят допълнителни алтикули и стоки в магазините си.

През 1949 г. братята основават фармацевтичната компания FAMAR и това е само началото на пътя на семейството към славата и богатството. През 1962 г. семейството създава първия си супермаркет, известен като Self Service Marinopoulos. Само година по-късно, те съвместно с френския Le Printemps  преименуват  компанията на Prisunic Marinopoulos, повече известни като PM през седемдесетте години. Сътрудничеството приключва в началото на деветдесетте години, когато френската група започва да има проблеми. През 1982 г., Marinopoulos създадена верига козметични салони и започват сътрудничество с British Marks & Spencers.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.