14 ФЕВРУАРИ – ТРИ ПРАЗНИКА

 В един ден – на 14 февруари,съвпадат три празника, всеки от които по различен начин отбелязва почитта към светците. Това са църковният празник за успението на Свети Кирил Славянобългарски – св. Константин Кирил Философ, празникът по стар стил на Свети Трифон Зарезан В един ден – на 14 февруари,съвпадат три празника, всеки от които по различен начин отбелязва почитта към светците. Това са църковният празник за успението на Свети Кирил Славянобългарски – с, честван на тази дата като Ден на лозаря, и празникът на Свети Валентин.

 На 14 февруари първоначално у нас се е празнувал Денят на лозаря. За първи път той е бил отбелязан официално в България през 1962 г., на деня на Свети мъченик Трифон. Тогава с постановление на Министерския съвет той е обявен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква датите на църковните празници се изместват. Така църковният празник за Свети Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари.

Според народната традиция, в празничния ден стопаните излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: „Колкото капки, толкоз коли грозде“. Кулминацията на празника е избирането на „Цар на лозята“. Обикновено това е някой добър, заможен стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото „царуване“ да се роди обилен плод.

На 14 февруари Българската православна църква отбелязва църковния празник за успението на Свети Кирил Славянобългарски. Константин Философ, наречен Кирил, произхождал от семейството на знатните солунски славяни – Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград, заедно с децата на византийските царе и боляри под ръководството на известни учители и на учения Фотий, бъдещия цариградски патриарх.  Заедно с брат си Методий създали славянската азбука и превели свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи. Двамата братя били изпратени от византийския император Михаил ІІІ в славянските страни Моравия и Панония, за да спечелят за християнството тамошните славяни чрез бащиния им език. Но интересите на местното германо-латинско духовенство били засегнати чувствително. То било враждебно настроено към славянския език и започнало борба против славянските просветители. Двамата братя трябвало да отидат в Рим и да защитят своето дело от враговете пред самия римски папа.

В Рим Константин Философ се разболял тежко. Той бил постриган в монашество с името Кирил и след 50 дни починал – на 14 февруари 869 г. Лично папа Адриан отслужил службата при погребението му в църквата „Св. Климент Римски“.

Житието на св. Кирил било написано от св. Климент Охридски, със сътрудничеството на св. Методий, Моравски архиепископ. Службата му е много древна. Тя се е запазила до нас в 12 ръкописа, най-старите от които са от ХІ век.

На 14 февруари е и денят на Свети Валентин – празникът на влюбените. Св. Валентин е роден в Италия и е бил християнски епископ. Живял е по времето на император Марк Аврелий Клавдий Втори. Императорът забранил на войниците си да се женят, смятайки, че като нямат семейство, те ще са по-самопожертвователни в битките. Войниците християни обаче били тайно венчавани от епископ Валентин. Той е обезглавен през 270 г. заради непреклонната си вяра в Бога, а много скоро след това е канонизиран. По-късно е обявен за закрилник на влюбените. Празникът 14 февруари, посветен на Свети Валентин, започва да се чества през 14 век.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.