СОКАР се оттегля от Гърция?

Изпълнителният директор на азерската Сокар Анар Мамадов се оттегля от Гърция. Според информации управата на азерската компания е решила да назначи Мамадов за шеф на новите рафинерии на Сокар в турския град Измир. Става дума за инвестиция на стойност 18 млрд. евро.

Азерски източници са казали пред вестника, че все още нищо не е решено за заместник на Мамадов в Гърция, и че това ще зависи от хода на разговорите с политическото ръководство на гръцкото министерство на околната среда и енергетиката във връзка с продажбата на ДЕСФА. Същите източници не изключват офисите на Сокар в Гърция да бъдат затворени след последния „провал“ на преговорите с правителството в Атина заради внесена от гръцкия енергиен министър Панос Скурлетис поправка в закона, ограничаваща бъдещите приходи на Сокар от дейността й в южната съседка.

През 2013 г. Сокар се яви с 400 млн. евро на търга за придобиване на 66 на сто от акциите на ДЕСФА. Сделката се провали по време на правителството на СИРИЗА, което поиска 49% дял от общата компания.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.