Сагата „Национален ефир“ в Гърция

Процедурата по раздавнето на национални телевизионни лицензи в Гърция се превърна в сага и предизвика огромен скандал и вълни на възмущение дори и извън страната.

Процедурата стартира през средата на лятото, под благовидния повод, че в следствие на кризата, гръцкият медиен пазар е пернаситен и хаотичен, няма достатъчно пари за всички телевизионни станции и че в ефира трябва да се вкара ред чрез лицензиране. Другият повод е, че повечето телевизии в страната са функционирали с така наречените временни лицензии, издадени преди 30 години.

Според правилата на конкурса, само четири телевизионни станции получават национален ефир.

Съмненията за законност започнаха веднага, като правителството на Ципрас бе обвинено едновременно и от Брюксел и от опозицията, че това е опит за цензуриране на свободата на словото и даване на приоритет на удобните.

Група депутати дори внесоха искане за съд и отмяна на търга.

До конкурса бяха допуснати 10 оператора, като в последствие от избраните бе изхвърлена най-голямата гръцка телевизия Мега. Поводът бе, че компанията има неясноти около финансовото си сътояние, докато опозицията и анализаторите не заподозряха саморазправа, заради острите и непрестанни критики на медията срещу правителството на Ципрас и СИРИЗА. Същата бе съдбата и на друга голяма телевизия – Алфа.

Въпреки това, конкурсът бе проведен при абсолютна непрозрачност и без ясни правила, а лизензи бяха раздадени в края на август, както се очакваше на медии, удобни и благоскронни към управляващите. Според критиките, спечелените за хазната от раздадените лицензи пари, са по-малко от годишните данъци на само изхвърлените от конкурса Мега и Алфа. Последва нова жалба до съда от отхвърлените участници.

Държавният съвет, най-висшият административен съд на Гърция, отхвърли  отново обжалването в началото на седмицата. Мотивите за решението ще бъдат обявени следващия месец, съобщиха от съда. Съдът, обаче, все още не се е произнесъл по конституционността на процеса, а скандалът и съмненията продължават.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.