Силвия Петкова: Нищо не ме задържаше в България, целта ми е да си намеря работа и къщичка

Силвия е от младото поколение образовани българи търсещи себе си и нов различен начин на живот. Вярва в себе си и това, че щастието не е някъде далеч, а е в нас. Ето какво сподели Силвия за емигрантския живот, за своите мечти и бъдеще…

Представете се пред нашите читатели…

Здравейте, казвам се Силвия Петкова на 29 години съм, от София, необвързана, от близо шест години посещавам Гърция, защото майка ми е тук. От две години реших да живея и аз в Солун.

Какъв е животът ви в България и защо взехте решение да се установите в Гърция?

Разбрах, че не е важно къде си, а как се чувстваш ти самият, обичаш ли се и добре ли си със себе си. Завърших магистратура по бизнес и финанси. Дойдох. Мен не ме задържаше нищо в България. Нямах работа, завърших висше, разделих се с приятеля ми тогава и реших да дойда при майка ми да опитам тук. Всъщност съм търсела себе си, затова съм се и лутала и все нещо ми липсваше отвън, а то било вътре в мен всичко.

С какво се занимавате, работите ли?

Не работя, в момента си търся работа, която да ми е приятна, да дам всичко от себе си и да съм полезна на другите.

Каква работа търсите и очаквате да намерите?

Нещо, с което ще съм полезна и ще използвам всичко научено до сега.

Лесно ли научихте гръцки език?

Сега лесно ми се струва, но в началото не разбирах нищо. Мислех, че никога няма да го науча. Четох от разговорници и малко от самоучители така научих азбуката първо, след това се записах да следвам. Първо трябва да учиш езика и така ходих на училище за съжаление тогава почнах работа вечер и през деня спях. Закъснявах за часовете нямах сили и време за четене и не разбирах нищо учителя на гръцки и на английски говореше, аз гръцки не знаех и английски също нищо не разбирах, въпреки че го бях учила. Но все пак може би ми е помогнало изведнъж го проговорих и до днес се старая за произношението и уча и нови думи.

Харесва ли ви живота в Гърция и къде виждате своето бъдеще, тук или в България?

Да харесва ми тук живота и се виждам да живея тук и да си ходя често в България.

Харесва ли ви гръцката кухня?

Аз по принцип се храня здравословно до колкото мога и наблягам на плодове,зеленчуци има много интересни ястия и десерти особено, които са със здравословни, полезни продукти, но все пак колкото по необработена е храната толкова по добре за организма, суровоядство, салати.

Сигурно имаш някой любим десерт с мляко и плодове например?

Харесвам много тези курабии, които ги правят тук сега и меломакароната и снощи мои близки, които се хранят здравословно и без яйца и такива неща само мляко и сирене консумират не знам дали вегетарианци мога да ги нарека ме почерпиха с корабиедес и меломакарона без яйца, много лекички приятни като другите бяха супер, направени с много любов естествено, но не знам рецептата. Когато се устроя ще им искам рецептите, те правят фантастични неща и василопита ще пробвам.

Сигурно сте си поставили някаква цел, заради която сте избрали живота на емигранта? Каква е тя, близка ли е или доста далечна?

Цели имам много и близки и далечни. Най- близката ми е да си намеря работа и къщичка, която да е моето царство. В далечен план искам да направя голям комплекс с хубави здравословни неща на нормални цени достъпни за всички. Всичко за всички. Ще има ресторанти, кафета, магазини, лекари, които лекуват с билки, спорт, семинари различни и интересни както и екскурзии и др.

Как организирате свободното си време?

Чета, слушам музика, спорт, среща с приятни хора, приятели и разходки. Обичам и да пътувам, но искам да пътувам за забавление. До сега пътувах доста по задачи, заради ученето ми.

За времето, което сте тук сте опознали характера на гърците. Каква е според вас основната разлика между двата народа?

Не искам да коментирам има и хора и хора като навсякъде, въпреки това всеки човек е добър в себе си и е роден да бъде щастлив.

Вашето послание към многобройните ни читатели…

Да обичат себе си, да си поставят цели, да вярват в тях, да се концентрират върху тях всеки ден, да имат куража да ги следват, да внимават какво мислят, говорят и правят. Да вярват, че заслужават това, което искат, да се чувстват така сякаш го имат, да си го представят, да го усещат и ще го имат. Да дават, защото каквото дадем това ще получим. И винаги да се усмихват. Бъдете щастливи. Обичам ви!

Български новини, 22.02.2012

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.