Залезът на Елинизма, или защо на гърците не им се получава (и не само на тях)

Това е озадачаващо и често учудващо, защо Гърция  не успя да тръгне напред като другите народи? Защо търците просто избират да съществуват с  паметта на бащите си, а не продължиха по стъпките им? Те бяха благословени със солидна основа но нацията постепенно се свива до просешко състояние, пише гръцкият журналист Андреас  Крисафис.

Европейските народи прегърнаха нова индустриална революция и населението започна да се проявява в безпрецедентен устойчив растеж, но и Гърция или Кипър. Изглежда, като че Гърция бе обречена да живее в летаргия и лабиринт от паяжини.

Безспорно, елинизма, който ни донесе демокрацията е повлиял човечеството и образа на сетът, който познаваме днес.

Интелекта на гръцки умове, като Архимед, Херодот, Питагор Сократ и Платон,  са революция в човешката мисъл .

И все пак,  с течение на времето, елинизма е загубил блясък.

Защо и какво предизвика този колапс? Като погледна назад, има два основни фактора, които са допринесли за падането на елинизма; Християнството и османизма, е отговорът на автора.

Християнството изисква сляпо подчинение забрана на въпроса за съществуването на Бог, като духовенството е изцяло мъжки приоритет.  Тези принципи са в пряк конфликт със свободния дух на гръцката Логика, която поставя под въпрос нещата такива, каквито са  и на нещата такива, каквито не са.

Когато Константин Велики премества столицата на империята в Константинопол (330 г.)  в продължение на повече от 1100 години – християнството достигна безпрецедентни нива на контрол на ума и ярост в християнската религия. Той се прилага смес от любов към Бога, заплахи и насилие и е вселява страх от „огън и жупел.“

 

Идването на османците поставя нов тъвен период на упадък на елиницма, който е забраве за още половин хилядолетие, когато Западна Европа върви по стъпките на прогреса.

Влиятелни гърци обаче остават доминиращи в областта на търговията и гръцки корабособственици стават морските превозвачи на Османската империя. Разработена е нова водеща класа на „прокриоти“или „кокабазис“ на турски език. По същество те са бюрократи и бирници и бързо печелят репутацията корумпирани непотисти.

В имперската столица Константинопол  Вселенският патриарх придобива още по-голяма сила и под закрилата на султана слага религиозен контрол върху цялото православно население. Като лидер, той има широки правомощия и контролира съдилищата и училищата, както и църквата в цялата Османска империя – невероятен източник на валст на базата на теокрацията.

Междувременно турската тирания и корупцията на духовенството предизвика огромен отлив на интелектуалци и хората  заселват планините или бягат в чужбина. Самата данъчно-наказателна система е свирепа. Често християните приемат исляма, за да се измъкнат от тежките налози и преследване.

Смъртта на Златния век на Гърция трае стотици години, но според автора се дължи на османците и християнската индоктринация.

Днес историята е друга. Няма официално публично събиране без присъствие на духовници. Преобладаващото присъствие с религиозни лидери е такова, че  обществото се намира почти в периферията на теокрацията. Политиците и от друга страна не се осмеляват да пропускат възможност на медийното отразяване на такива обществени събития; религията и политиката са станали толкова преплетени, че това вече пречи на демокрацията, продължава разсъжденията си авторът, в стил и посока, доста познати и от нашенските мантри по въпроса за изоставането в културно-икономическо развитие.

Може доста да се опонира на мнението му, по тношение на това, до каква степен религията през Средновековието е пречила на човешкото развитие, защото тъкмо в Западна Европа именно са били най-свирепите гонения, там са кладите, там е Инквизицията.

Е явно не само авторът, явно тук на Балканите всички пропускаме нещо, за което не можем да се сетим.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.