Ципрас: Все по-твърд и все по-десен

Премиерът Алексис Ципрас успя да пребори поредната ядка на вътрешна опозиция в партията си и бе преизбран в неделя по време на втория конгрес на СИРИЗА в в Палео Фалиро, Атина.

Ципрас получи гласовете на 93,54% от делегатите, като само 210 от тях не гласуваха за него.

„Подновяването на доверие в мен представлява подновяване на отговорност за СИРИЗА – написа той в туитър веднага след избора.

Преизбирането съ съмнително високият резултат обаче не попречи на разрастването на вътрешната опозиция в партията. Радикалната фракция на на 53-мата в рамките на СИРИЗА, нападна  политическата линия на премиера в петък, на втория ден на конгреса. Говорителката Катерина Книту, член на централния комитет СИРИЗА и на групата от 531 повтори убеждението, че подписването на трети спасителен план е поражение и че поражението и компромисът ще се превърнат в стратегически избор. “

Ципрас все пак получи своето- обединена левица, която обаче според вътрешните критици вече няма нищо общо идеите, които ги доведоха на власт. СИРИЗА през последните две години мимикрира и от крайно лява се превръща във все по-центристка формация, която прилага чрез правителството си крайно десни мерки в управлението и в разрез с риториката. За две години Ципрас успя да се освободи от всички леви радикали и подръжници, които го изкачиха на власт и провеждайки реформи, противополжни на това, което обещаваше, като единствената цел е запазване на властта.

Докато течеше конгреса пък, държавният министър Папас се опита да прокара в петък закон, който му позволяваше да закрие с наредба всички телевизии, които не спечелиха лицензи, но проектът не мина, а въпросът бе оставен за по-късно.

Самият Папас заяви на конференцията, че целта е да се обедини ливицата, като даде заявка, че СИРИЗА се опитва да всмука в себе си остатъците от гръцкото ляво.

Това се случва на фона на рекордно неодобрение от страна на електората, възлизащо на 85 на сто и двуцифрено изоставане според проучванията от основната опозиция Нова Демокрация.

 

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.