Важна новина от Канада за визите!

България и Румъния са получили писмени уверения, че от 2017 г. падат визите за Канада, предаде БТА. В отговор двете страни са оттеглили  резервите си към споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада.Дали това наистина ще стане обаче още не сигурно, защото белгийският регион Валония продължава да блокира споразумението и рискът то да се провали остава. 

По-рано премиерът на Валония Пол Манет заяви пред местния парламент, че не е постигнал договореност. Всички 28 страни членки подкрепиха споразумението с Канада на срещата си вчера, единствено Белгия не може да гласува „за“, заради ветото наложено от областта Валония.

Белгийският премиер Шарл Мишел заяви, че не е обнадежден за шансовете ЕС да одобри на срещата на високо равнище в Брюксел Всеобхватното икономическо и търговско споразумение с Канада. Имам чувството, че има радикализиране на позициите на валонското правителство, каза белгийският премиер при пристигането си за участие в срещата на високо равнище на ЕС.

В края на вчерашния първи ден от срещата на високо равнище на ЕС председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкерзаяви, че държавните и правителствени лидери на ЕС не са се споразумели с Белгия по СЕТА.

България и Румъния са съгласни да се подпишат под CETA, след като Канада се съгласи да махне визите за българи и румънци през 2017 година.

Това заяви българският премиер Бойко Борисов преди началото на втория ден на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

По-рано днес румънска медия, цитирана от „Политико“, съобщи, че румънците ще могат да пътуват до Канада без визи от декември 2017 година.

Тази сутрин е постигнато споразумение по време на преговори в Брюксел.
В резултат на преговорите между Отава и Букурещ Румъния оттегля възраженията си за CETA, каза президентът на Румъния Клаус Йоханис преди началото на срещата на върха на ЕС.

Според румънския телевизионен канал Digi24 тези румънци, които вече са били в Канада ще могат да пътуват до държавата без виза от май 2017 година. Канадските визи за румънци ще отпаднат напълно от 1 декември следващата година.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.