Канада се отказа от сделката с ЕС, визите остават

Канадският министър на търговията напусна преговорите за търговско споразумение в Брюксел, като обяви, че Европейският съюз е неспособен да доведе до край работата по документа, станал известен с абревиатурата СЕТА, съобщават световните агенции.

От подписването на споразумението зависи дали ще паднат визите за български граждани. Всички 28 страни членки подкрепят премахването на митата и засилването на търговските отношения, но Белгия не може официално да заяви позиция „за” без отделните й провинции да са го одобрили.

Френскоговорящата Валония, която има дългогодишни социалистически традиции, блокира приемането на документа с мотива (споделян от критиците на СЕТА), че споразумението не дава гаранции за оцеляването на местния бизнес, за качеството на внасяната храна и за способността на държавите да защитават интереса си при арбитражни дела, заведени от големите компании.

Наблюдатели са на мнение, че СЕТА се е оказало заложник на вътрешнополитическите скандали в Белгия.

„Канада и аз лично работихме много усърдно, но сега за мен стана ясно за мен, за Канада, че ЕС е неспособен да стигне до консенсус за споразумение даже с държава с европейски ценности, каквато е Канада”, заяви видимо смутена Кристиа Фрийленд, която цял ден преговаря с различни представители, сред които – и премиерът на Валония.

След това тя произнесе присъдата на преговорите: „Канада е разочарована и аз лично съм разочарована, но смятам, че (подписването на споразумението-б.р.) е невъзможно”. Фрийленд ще се прибере в родината си.

В еврокомисията все още се надяват преговорите да продължат. Канадският премиер Джъстин Трюдо най-късно до понеделник трябваше реши дали да пътува до Брюксел, но след днешното фиаско това изглежда все по-малко вероятно. /Блиц/

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.