Ципрас в безизходица, отмени промени в кабинета

Правителството на Алексис Ципрас понесе един от най-големите си удари от началото на управлението, след като Върховният административен съд на страната отмени новите телевизионни лицензи като противоконституционни.

Четирите национални лиценза бяха издадени след съмнителен и непрозрачен търг, а най-големите телевизии д страната останаха без лиценз. Това предизвика бурни реакции не само в страната, но и в Брюксел. След неколкоседммични тежки заседания, върховният съд анулира тръжната процедура.

Решението предизвика острата реакция на управляващите, които заявиха че още в началото на следващата седмица внасят нова законова промяна, която да регулира телевизионния пазар.

Опозиционната нова демокрация веднага поиска предсрочни избори, като от там заявиха, че пародията с лицензите е вече минало, а Гърция има нужда от спешни избори.

Тези събития провалиха и плановете на Ципрас за готвените от него промени в кабинета. От екипа на Ципрас се опасяват, че готвените промени в състава на правителството няма да доведат до подобряване на политическата атмосфера и заради това ще бъдат отложени.

Другият неуспех на Ципрас е сериозният спад на приходите от туризма, на фона на рекорден брой туристи. Въпреки оправдянията с бежанците, цунамито от увеличения на цените на егейските острови съсипа бизнеса. От 1 януари 2017 г. се премахват и облекченията на ДДС на 54 острова, което ще доведе до нови увеличения на цените. Очаква се бензинът да поскъпне до 15 на сто, кафето с 25 на сто, а при всички стоки от първа необходимост увеличението ще е между 3,7 и 6 на сто. И това, на фона на вече рекордно неодобрение за кабинета и двуцифрена преднина на опозицията според проучванията.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.