Отминава ли лошото време за Гърция?

Иван Петрински

Отминава ли най-силната вълна на кризата в Гърция, загърби ли страната най-тежките дни? Този въпрос изниква от самосебе си напоследък. И най-вероятно може да се отговори с да. По всичко личи че най-трудните времена за южната ни съседка бавно и полека отиват в меналото, въпреки че в момента обстановката далеч не изглежда розова. Поне така всички се надяват, а и зняаците идващи и от сектора на икономиката, и от сектора на обществените нагласи и реакции говорят за това.

Първо края на лятото на миналата година започна много бурно за обществения живот на страната. От една страна правителството беше принудено да наложи драконовски мерки и рестрикции в сферата на данъчната политика, общественото осигуряване и пенсиите, както и да предприеме действия, които бяха приети на нож от обществото. Гърция беше раздирана от стачки и протести, а крехкото мнозинство се държеше на косъм. Още повече след смелото изваждане на показ на скандалният списък „Лагард”, където  можеха да бъдат видени и имената на хора участващи и в сегашната власт. И въпреки огромният натиск от страна на улицата, обществото, коалиционните партньори и опозицията, сегашната власт успя да се закрепи и изглежда по всичко, има твърдото намерение да довърши реформите.

Нещо повече, сегашният министър на финансите и силен човек в кабинета на Самарас – димитрис Стурнарас преди дни заяви в Брюксел че Гърция преживява последната година на рецесия, като икономически растеж се очаква още през следващата година. Смело изявление, което означава че Атина ще може да се справя сама с бюджета си, без да разчита на многомилиардните помощи и опрощения на дълга, които вкараха Европа в скандали. Скандали и заплахи най-вече в триъгълника между Берлин, Лондон и Париж – трите мастодонта на европейската икономика. Заплахите на г-н Камерън за оттегляне на доверието и въобще оттегляне на страната му от общият пазар доведе до един голям компромис. За първи път в историята си ЕС намали бюджета си с 40 милиарда евро. За самата Германия това беше голям компромис, защото от една страна като основен донор на Съюза именно Берлин беше основен подръжник на гърция, но от друга страна се наложи да балансира нарастналото недоволство от срана на собствените си граждани и натиска от страна на Обединеното Кралство за ограничаване на харчовете. А това означава че страни като Гърция ще могат все по-малко да разчитат на спасителни фондове и надеждите на всички са, че г-н Стурнарас ще излезе прав и от следващата година гърция ще може вече сама да се справя с проблемите си.

Самото гръцко общество, въпреки трудностите и недоиъка показва една еволюция и еманципация. Въпреки очакванията за трудна и бунтовна зима, последните месеци под Акропола е сраввнително спокойно, което означава че хората започват все повече да разбират, че това, което им се случва е неизбежно и закономерно.

Дори фермерската стачка от последните дни е по-скоро традиционна, отколкото притеснителна. Да се надяваме че многомесечните блокади и бунтове са по-скоро спомен от миналите години отколкото реална опасност. Все пак идва пролетта а с нея и началото на туристическият сезон. Надали някой ще си похабява златното време на приходи с бунтове, още повече че трудната зима е вече зад гърба.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.