Скандал с изборна секция в Атина

Изборен скандал разтърси Атина след като стана ясно, че в най-голямата секция, където хората чакаха по 3-4 часа, за да гласуват, членовете на секцията не са спазили закона и са изнесли бюлетините за преброяване извън нея. 

Членовете на секцията след като напуснали самоволно помещението без разрешение на ЦИК и извън всякакви правила са се преместили в друго помещение, където е продължило броенето и от там са започнали да пишат протоколи и да ги пращат към ЦИК. Информацията бе потвърдена за „Български новини“ от международния наблюдател в Гърция – Петър Анастасов.

„От Посолството в Атина в лицето на г-н Панталей Спасов, който е пряко отговорен за провеждане на изборния процес потвърдиха за проблема, а от секцията членовете не отговориха, явно осъзнали нарушението. Освен абсолютното нарушаване на закона, протоколите са предадени и без дата и час на подписване“, каза за БН, г-н Анастасов.

Според разследване на БН членовете на секцията са напуснали помещението в 5.30 ч. сутринта и са се преместили в едно от българските училища, на което председателката на комисията е директор.

Припомняме, че в тази секция гласуваха най-много българи и изборният ден беше удължен, като при приключване останаха стотици отвън, които не успяха да гласуват. През целия ден имаше огромни опашки и оплаквания за мудния процес на работа там от чакащите избиратели. От общото трите избирателни секции това е единствената секция в Атина, където води генерал Румен Радев. Според информация в тази секция не е имало представител от ПП ГЕРБ.

„Български новини“ се свърза с ЦИК от където казаха, че не са сезирани официално за казуса до момента. Неуспешен остана опита за връзка с българския дипломат Дражев, който беше секретар във въпросната секция.

Как гласуваха българите в Гърция вижте на таблицата.

14971343_10207474066634097_1077599650_n

 

 

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.