Какво очакват Обама и Гърция един от друг?

При безпрецедентни мерки за сигурност в гръцката столица пристигна американският президент Барак Обама.

Заради  посещението Атина бе превърната буквално в крепост, като улиците и се пазят от над 3000 полицаи, а в тяхна помощ са между 300 и 500 агенти на американските специални служби.

Наред с другото, драконовските мерки включват, забрана за движение в районите от където преминава кортежъти дистанционно деактивиране на вякакво електронно оборудване и мобилни телефони.

Веднага, след като бе посрещнат на летището от военния министар Панос Каменос, Обама се насочи към президенсткия дворец, за среща с гръцкия президент Павлопулос. В следобедните часове е предвидена среща и с Алексис Ципрас. Според слухове излезли в туитър, Ципрас е поканил Обама на кратък баскетболен мач след срещата.

Посещението на американския президент се коментира в Гърция с надежда, че той ще лобира за облекчаване на външния дълг на страната. Според излезли в медиите по-рано информации, е възможно Обама да поиска засилване на санкциите срещу Русия, както и решение на спора с Македония.

Според източници от Белия дом обаче, посещението е протоколно и няма конкретни политически цели.

На втория ден от визитата, Обама ще посети Акропола и ще държи голяма реч на открито. Речта първоначално по програма беше планирана за пространството под самия Акропол, но после беше съобщено че е отменена и ще се състои в зала, поради съображения за сигурност, в следствие скорошните атака срещу френското посолство в Атина.

Няколко леви синдиката са планирали и демонстрации в центъра на Атина днес по-късно, но те вече бяха забранени от полицията, а евентуалният опит за осъществяването им, може да доведе до улично напрежение.

 

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.