ГЪРЦИТЕ СЕ ОКОПИТВАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ

Иван Петрински

След като миналата година германският канцлер Меркел намери сили и посети страната по време на свирепи бунтове срещу правителствените програми за ограничаване на кризата и бе посрещната с камъни от разбунтувалото се общество, но въпреки това изказа съчувствие и подкрепа, сега е ред и на френският и колега Оланд. Президентът на Четвъртата република посещава за трети път Гърция и то за първи път в качеството си на държавен глава и политик. Френският глава отива в Атина за да изрази подкрепата си за страната и да изрази солидалността на своята по отношение на положителните промени. Освен това той ще апелира към фрнския бизнес да инвестира в южната ни съседка предимно в сферата на водните ресурси, където Франция има традиционно добри технологии, опит и ноу-хау. Очаква се френски компании да участват и в големите приватизационни сделки, които ще се случат тази година, като част от гигантската програма по раздържавяването на основни енергийни компании.

И разбира се посещението на г-н Оланд е поредният добър знак от страна на Стара Европа по отношение на стабилизирането на гръцката икономика и това че нещата там вървят на добре.

Разбира се на това може да се гледа като на поощрение, но все още е много рано за радост. Въпреки че страната се стабилизира и изглежда ще преодолее кризата и въпреки обещанията на финасовият министър Стурнарас че това е последната от шестте последователни години на рецесия. Въпреки това, макар и омърлушено и изморено от стачки и бунтове, обществото реагира не винаги положително. Неясно дали окопитено от добрите новини в страната си или като реакция на доста падналият си стандарт на живот, в гръцкия обществен живот се проявяват явления, които бяха позабравени и които са нетипични за него. Симптомите за това са още по време на последните избори, когато за първи път от десетилетия крайно-дясната Златна зора завзе сериозен брой места в парламента. Последствията от това не закъсняват. Освен спорадичните нападения срещу имигранти, набеждаваната за фашистка организация напоследък засили активността си и по отношение на наши сънародници, което леко хвърля сянка върху вече от години добрите чувства. Става въпрос за инцидента в Каламата, където активисти на черноризците със съдействието на болничен директор изхвърлиха четири българки-болногледачки. Поводът беше че ужким са незаконно наети, но на всички ни стана ясно че това е акт на ксенофобия. Акт, който леко ни връща шест години назад, когато нашите сънародници бяха в доста незавидно и неравностойно положение. Разбира се, новината от Каламата веднага беше отразена в българските медии и засега по-скоро като инцидент от провинциален характер. Инцидент обаче, който показва че настроенията срещу чужденците набират сила.

Иска ни се да търсим причината за това в падналият стандарт на гърците и рекордната безработица в страната, която към днешна дата достигна 25 % процента – рекорд в историята. Ето и статистиката.

По данни на гръцкото бюро по заетостта броят на регистрираните безработни в Гърция се е увеличил за периода между декември 2012 година и януари 2013 година и вече е над един милион души.
През януари общо 1 025 954 души са били регистрирани в гръцките бюра по труда. Това е повишение с 4% само за един месец.

От друга страна гръцкото правителство се надява на ново преструктуриране на дълга през тази година, с надеждата да свали задлъжнялостта още. Условието за това от страна на Европа е страната да успее да намали дефицита си, като тогава ще може да разчита и на нова финансова линия.

Въпреки безспорните успехи на Гърция в борбата с кризата, способността и сама да се справя с финансите си е все още в бъдеще време. Ще трябват още доста усилия, докато икономиката започне да се движи на самоход и без постоянно финансиране от страна на европейските правителства и банки. Само дано междувременно, подгонено от трудностите обществото не започне да регира по начина по който го правят от Златна зора и инцидента от Каламата да остане единичен случай.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.