Италианците „треперят“ от референдума, точат банкови сметки, поръчват злато

Гръцко лято на 2015 година напомня ситуацията в Италия като причина за това е референдума, който ще се проведе в неделя, 4 декември. Това доведе до опразване на банковите им сметки и увеличаване на пазара на злато в Швейцария.

Тази информация предава германското списание WirtschaftsWoche (WiWo), което гласи, че италианците са обезпокоени от последствията от референдума.

Последните седмици се наблюдава увеличение на поръчките за златни кюлчета и златни монети в клон за благородни метали Pro Aurum град Лугано.

„Обикновено имаме 80% от швейцарски клиенти и 29% от италианците, но сега процентите са почти обърнати“, казва Робърт Хартман, директор на Pro-Aurum. Повече от клиентите пазят златото си в трезори в свободната митническа зона на германските търговци от Цюрих.

Въпросът за италианците е, че при влизане в Швейцария, трябва да декларират писмено сумите над 10,000 евро в брой.

Ако някой не го направи ще бъде арестуван и изправен пред санкции на швейцарското законодателство, което наред с други неща, сигнализира и италианските власти за укриване на данъци.

В момента италианците могат законно да пренасят по-големи суми пари в Pro Aurum в Лугано и след това да купуват злато с лекота.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.