Европарламентът: Българите да пътуват без визи за САЩ!

Евродепутатите отново ще повдигнат въпроса за падането на визите за българи и румънци при пътуване в САЩ и Канада, съобщи пресслужбата на ЕП. Очаква се днес те да отправят запитване към Европейската комисия какви са плановете й за постигане на пълна визова реципрочност с тези две страни.Всички европейски граждани трябва да имат право да пътуват до САЩ и Канада без виза, така както американските и канадски граждани посещават ЕС.

Канада изисква визи за граждани на България и Румъния (въпреки че е поела ангажимент визовият режим да бъде вдигнат до края на 2017 г.). САЩ налага същите изисквания за граждани на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния.
Според механизма за визова реципрочност, който влезе в сила през януари 2014 г., ако трета страна не отмени визите до 24 месеца, след като е била предупредена, ЕК трябва да наложи визи за нейните граждани за период от 12 месеца. Срокът за САЩ и Канада изтече още на 12 април тази година, но Еврокомисията все още не е предприела мерки спрямо тях.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.