Честито Рождество Христово!

Екипът на „Български новини“ Ви поздравява с Рождество Христово и Ви желае щастие, късмет и споделени усмивки, много здраве и радост на Вас, Вашите близки и приятели!

Християнският свят отбелязва Рождество Христово – рождението на Божия син Исус Христос.

Според Евангелието това станало в град Витлеем, провинция Юдея. Малко преди раждането майката на Исус – Мария, и Йосиф отишили във Витлеем. Не намерили място в страноприемницата и били принудени да се подслонят в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете.

Там Мария родила Сина Божий, повила го в пелени и положила в ясли, където били привързани магаре и вол. С дишането си животните сгрявали божествения Младенец.

В мига на рождеството в небето пламнала необикновена светлина и се явил ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят.

В народния календар Коледа започва още от полунощ след Бъдни вечер – с обичая Коледуване. Според българските традиции участниците в него са само млади мъже – ергени, годеници, скоро женени. Всички носят едно общо име, което в различните региони е – коледари, коладници, коледаре, коледници. Те се обличат в традиционно празнично облекло, със специална украса на калпаците.

Разпределят се на групи от по 10-15 души, сред които има и по-малки момчета, които се движат отпред и известяват стопаните за тяхното идване.

От полунощ до сутринта коледарите обикалят домовете и пеят специални обредни песни. Има песен за всеки от семейството – от най-възрастния до най-малкия – за здраве и дълъг живот, за имот, плодородие, добра среща, игри и веселия.

На този ден постите свършват и семейната трапеза вече включва месни и млечни ястия.

Вярващите ходят на черква, където има празнична служба.

One comment

  1. Желая на екипа на “Български новини“ много здраве,много поводи за гордост от постигнати успехи в личен и професионален план!
    Благодаря ви,че винаги сте съпричастни с всички наши проблеми !
    Благодаря ви и за помощта ,която оказвате на българската диаспора в Гърция!
    Честито Рождество Христово и весели новогодишни празници

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.