Chipita купува компанията за месопреработване Nikas

Производителят на закуски Chipita от Гърция е пред финализиране на сделката за покупката на месопроизводителя Nikas, съобщават гръцки медии. Компанията е уведомила чрез Атинската фондова борса, че е постигнала споразумение с двамата основни кредитори на Nikas – Alfa Bank и Eurobank, пише Tornos News.

Очакванията са, че сделката ще бъде подписана в следващите дни. Вече е подадено заявление в антимополната комисия и предстои заседание на общото събрание на Nikas, на което да бъде одобрена сделката, допълва „Катимерини“.

Покупката на Nikas ще помогне на Chipita да разшири своето продуктово портфолио. Компанията е известен производител на различни видове закуски, най-вече кроасани, и има производствени мощности в България, Румъния, Полша, Русия и други европейски страни, както и в Индия, Египет и Саудитска Арабия.

 Пазарът на месни продукти в Гърция се изчислява на около 300 млн. евро годишно. Секторът остана стабилен дори и в годините на икономическа криза, посочват още гръцките медии.

Според неофициалната информация сделката включва увеличаване на капитала за Nikas с 30 млн. евро. Големите кредитори са се съгласили и с известно опрощаване на дълговете, за да може да бъдат управлявани устойчиво.

След приключване на сделката Chipita ще контролира над 90% от капитала на Nikas. Ще бъде разработен и оздравителен план за компанията, който ще влезе в сила през втората половина на 2017 г.

И двете компании са добре известни в България и имат филиали тук.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.