Разраства се скандалът с Novartis в Гърция

Корупционните прокурори претърсиха офисите на швейцарската фармацевтична компания Novartis в Атина преди няколко дни, като част от текущо разследване за подкупи и нерегламентирани търговски практики.

Прокурорите поискаха задълбочено разследване, за да се съберат на електронни данни и документи, отнасящи се доразследването, стартирало в Гърция в средата на декември. Разследването е разпоредено от прокуратурата на Върховния съд. Докладите твърдят, че Novartis подкупвала лекари и държавни служители, за да даде тласък на продажбите на компанията.

Гръцките власти също са поискали съдействие от органите на САЩ, които, заедно с Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) започнаха разследване на производитеят на лекарства преди две години. Според докладите, двама управители на Novartis в Гърция са предоставили на американските власти стотици документи, които доказват, плащания към частни лекари и лекари, които работят в системата на общественото здравеопазване (повече от 4000 на брой), в опит да се насърчат продуктите на компанията.

Прокуратурата в Гърция е поискала от САЩ да споделят всички данни, отнасящи се до гръцката част на скандала.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.