Българският паспорт дава правото на безвизово пътуване до 143 държави

България се нарежда на 15 място в последното издание на класацията на Passport Index. Българският паспорт дава правото на безвизово пътуване до 143 държави, пише “Инвеститор”.

Първото място в класацията заема Германия, чиито граждани могат да пътуват без визи до 158 държави. Второто място заема Швеция със свободно пътуване до 157 държави, а третото си поделят Финландия, Франция, Швейцария, Великобритания, Испания и Южна Корея. Европейските граждани се нуждаят от визи, ако искат да посетят страни като Афганистан, Камерун, Бенин, Бутан, Азербайджан, Русия, Северна Корея и т.н. За много страни процедурата е опростена и визи се получават на летището – например в Катар, Непал, както и разчитащите на туризма Мадагаскар, Малави, Малдивските и Сейшелските острови.

За българите все още съществува визов режим с Канада, но имаме обещание, че визите ще бъдат премахнати, след като влезе в сила споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, тоест от 1 декември 2017 г. За притежателите на български документи за самоличност е нужна виза още и при посещение в САЩ, ЮАР, Виетнам и Зимбабве. За германците например режимът с тези държави или е безвизов, или опростен и те получават визи при пристигането си в страната.

Румънският паспорт пък дава право на безвизово пътуване до 142 държави – процедурата за румънските граждани не е облекчена при пътуване до Катар и, за разлика от българите, те се нуждаят от предварително издадена виза.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.