Предстои критична седмица за Кипър

Властите в Гърция и Кипър иска да дадат положителни сигнали през уикенда за перспективите за резолюция за дългогодишното разделение на острова, преди повратната  среща на върха, планирана да се проведе в четвъртък в Женева, въпреки че срещата се очаква да даде начало на процедура, която може да продължи седмици или дори месеци.

Кипърския президент Никос Анастасиадис и турско-кипърската лидер Мустафа Аканджъ вече са в Женева преди срещата в четвъртък и се очаква да изготвят „пътни карти“ в навечерието на срещата. Целта на тези карти, за да определят визията на всеки лидер на бъдещите граници на обединена федерална система.

 

Перспективите за пробив, обаче са малки. Въпреки агресивната позиция на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, усещането е, че той няма да прави никакви прибързани ходове спрямо отношение на Кипър.

Британски дипломатически източници, запознати с преговорите междувременно смятат, че Ердоган е толкова силен на национално ниво, че той ще бъде в състояние да вземе смели инициативи за Кипър.

Коментирайки по време на посещението си в Ню Йорк в края на миналата седмица, гръцкият външен министър Никос Кодзиас каза, че Атина не е променила своята позиция по кипърския проблем. „Гърция винаги е подкрепяла и продължава да подкрепя Кипър до края, като основният критерий е интересите на самия Кипър и кипърския народ“, каза той.

Премиерът Алексис Ципрас е информирал европейските служители за позицията на Гърция по отношение но Кипър през уикенда, когато остава неясно дали той ще присъства на преговорите в Женева.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.