Правителството ще маха ДДС за концесионерите на пристанище Пирея

Фирмите концесионери, които изберат пристанище Пирея в Атина за диктрибуцията на стоките си, както и големите търговски компании могат да бъдат освободени от данък върху добавената стойност, гласи законопроект  внесен на 28 февруари.

Плановете са с цел да улеснят и стимулират дейността на компютърният гигант Hewlett Packard,  който планира да използва пристанище Пирея, и новата железопътна  инфраструктура в посока северна  Гърция, за да укрепи своята дистрибуторска мрежа в Европа и Близкия изток и Северна Африка. Съгласно условията на закона, компаниите, които желаят да се възползват от концесията трябва да правят стокооборот през пристанището на стойност най-малко 120 милиона евро годишно първите пет години от инвестицията си, като след този петгодишен период обемът на стоките трябва да нарастне над 330 милиона, а поне 10 % от продукцията трябва да бъде реализирана на територията на Гърция.
Освен това се планира повишаване на стоковия и митнически контрол на територията на пирея, за да се предотврати навлизането на контрабандни стоки  необложени с данъци в страната.
Освобождаването на бъдещите оператори от ДДС се коментира като една напредничава стъпка от страна на Гърция, която подържа една от най-високите ставки на територията на Евросъюза 23%

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.