Денница Иванова: Дойдох в Гърция, за по-добър живот

Представете се пред нашите читатели…

Казвам се Денница Николова Иванова от град Ямбол. На 34г. и съм омъжена. През 2001г. дойдох в Гърция.

Какъв беше животът ви в България?

Завърших първо руската гимназия „Васил Карагьозов“ – руска паралелка до 7-ми клас. След това руско – италианска паралелка в Езиковата гимназия в Ямбол. Възпитаничка съм на Пловдивският университет, специалност български и руски. Учих пет години и съм с магистърска степен. Завърших през 2000г. и след като не си намерих работа, след всичкото му образование, дойдох през 2001г. в Атина. Имам две деца, близначета на пет гадинки, Никола и Стефания.

Как се появи идеята за емиграция в Гърция?

Дойдох в Гърция, за по-добър живот и реших да опитам в Атина. Сестра ми е тук и ми помогна.

Как се преборихте с носталгията?

Първата година ми беше много трудно. Не бях свикнала на такъв живот. Липсваха ми родителите и приятелите. Добре, че беше сестра ми тук в Атина.

Помните ли първият си работодател?

Работих в един магазин за сувенири на остров Кея в селцето Кориссия. Продавачка бях и едновременно с това, чистих къщата на собственика. Сестра ми беше там и веднага ми намери тази работа. Веднага след като пристигнах от Лаврио с ферибота заминах за Кея. Работих летният сезон.

Как се справяте с живота в Гърция?

Доволна съм от избора си, не съжалявам, че дойдох в Гърция. Просто живота тук стана много труден. Трудно е да си намериш работа. В момента съм на борсата след 10г. работа с осигуровки при това. Оптимист съм. Надявам се да имаме по-хубав живот, въпреки кризата тук. В България е трудно засега. Бих искала да се върна, но не знам, трудно е за работа. Живота стана труден навсякъде.

Лесно ли научихте гръцки език? 

Преди да дойда в Атина, се записах на курс по гръцки език само за 2 седмици, но се справих чудесно. Нямах проблем с изучаването на гръцки. Наистина труден език, но стига желание да има човек се научава. Няма невъзможни неща. Имам афинитет към чуждите езици. Чета и пиша на гръцки, разбира се грешки се допускат. Гледах гръцка телевизия и това ми помогна много. Бърках думите естаторио и иситирио. Когато си купих билет за Кея, вместо да поискам един билет, казах един ресторант. Ползвам и до ден днешен речник, разбира де. Човек цял живот се учи.

Харесва ли ви гръцката кухня, би ли споделила някоя интересна рецепта?

Гръцката кухня ми харесва, но готвя предимно българска. Ще ви предложа много хубав кекс с моркови, гръцка рецепта е това.

Кекс с моркови /ΓΙΩΤΗΣ/

Продукти: 2 ч.ч. червена фарина на Йотис

  1. 2 ч.ч. захар,
  2. 250 гр. Маргарин,
  3. 4 яйца,
  4. 1 ч.ч. орехи/ситно нарязани/
  5. 3-4 настъргани моркови
  6. ¾ л. канела.

За глазурата: 1 ч.ч. портокалов сок

  1. Портокалова кора
  2. 2 ч.ч. пудра захар
  3. Пече се 1 час при 180 градуса. Кексът се залива с глазурата.

За времето, което сте тук сте опознали характера на гърците. Кои според вас са основните разлики между двата народа?

Като чужденка тук вече 10г. съм имала трудности, най-вече с прословутите ни документи. Тогава трябваше да имаме определен брой енсими, много притеснения…Добре, че България влезе в Европейският съюз. Чувствам се чужденка разбира се. Има расизъм в Гърция, особено сега в кризата се чувства още повече. Но българинът е силен човек и вярвам, че ще се справим и занапред, колкото и да ни е трудно.

Често да не кажа почти винаги, хората споделят с мен, че е трудно да се довериш на сънародник и най-големите пакости са им правени именно от сънародник. Защо се получава така според теб?

Наистина е трудно за де довериш. Ами мисля, че има завист и злоба. Забравихме, че дойдохме с един сак дрехи тук, за да работим, за по-доброто ни бъдеще. Всеки гледа себе си. Не е както преди.

Смятате ли, че сте постигнали целите, заради които сте избрали живота на емигранта?

Не, не смятам. Мечтата ми е да работя по специалността си някой ден, но е много трудно, особено в чужда държава.

Как организирате свободното си време?

Ровя се в интернет. Излизам на кафе с приятели. Разходки с децата.

Вашето послание към многобройните ни читатели…

Да бъдем по-добре, да се обичаме и да си помагаме. Да не забравяме, че сме българи!

Български новини, 23.02.201

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.