Българка засне филм в Холивуд по собствената си имигрантска история

Делка Ненкова снима с  Мики Рурк и играе племенницата на Ванга в сериал

Българката Делка Ненкова е звезда в собствения си филм „Делка: С Високо Вдигната Глава”, заснет в Лос Анджелис. Пленителната блондинка успя да филмира собствената си имгрантска история, получавайки мощната подкрепа от българите в Ел Ей. Делка е съсценарист и продуцент на лентата заедно с американеца Уил Мур. Прочутото музикално семейство Иван и Цветанка Варимезови, които поддържат българската нотка във филма с тъжна фолклорна песен  за майката, трикратната световна шампионка по бокс Дейзи Ланг, която показва завидни бойни умения в лентата,  и младият актьор Наско Атанасов не щадят таланта си за колорита на драмата.

Амбициозната българка се е снимала и в други филми. Делка играе рускиня в „Железен човек-2“, където партнира на легендата Мики Рурк. Ненкова изигра и  Красимира Стоянова- племенницата на Ванга, в руския сериал „Ванга“, който беше заснет по истинската история на феномена от Рупите, и бе посрещнат с огромен интерес не само в Русия. Делка е играла и в няколко театрални постановки в Ел Ей.

Делка Ненкова в сцена от филма с цирковата звезда Патрик Маринели в калифорнийския цирк „Варгас“

Преди да емигрира, Делка е била национална шампионка на България по спортна гимнастика, носител на десетки купи от републикански и международни състезания. Работила е в циркове и модерни балети в Европа. Нашенката не спира да шлайфа актьорските си умения в различни театрални школи в Ел Ей като Lee Strazberg Film Instituteи Stella Adler Concervatory. Тя упорито работи и в заличаването на акцента в английския.

– Делка, защо решихте да филмирате собствената си история в игрален филм?

– Искам да съм емигрантка от България, която успява в Холивуд, вдъхновена от историята на собствения си живот. Много звезди успяват и години наред са на върха и когато след много години, снимат филм по техния живот, някоя друга млада актриса, изпълнява тяхната роля на младини. Аз искам да изпълнявам ролята „Себе си” преди да остарея и да стана звезда. Но интересното всъщност е, че точно този филм ме прави звезда в само началото на моята звездна кариера в Холивуд. „Мелачката Холивуд” ни слага етикети: „рускиня” и за нея винаги е отредена малка роля на проститутка, модел или в най-добрия случай „гадже на някого от лошите”. Или пък за други  „мексиканка”- на тези актриси  винаги дават роля „Икономка на къща”, а азиатец ли е- винаги го наемат за каскадьор или за сцени с бойни изкуства. Аз исках да покажа на света, че като актриса от български произход и с акцент съм способна да нося сложна роля на гърба си като главна актриса в международен филм (той може да е историята на всеки човек по света, независимо от неговата националност). Всички хората – от актьорите до техническата и творческата част, във филма буквално са от цял свят. С режисьора Уил Мур точно целяхме- да има колкото се може повече националности в „Делка: С Високо Вдигната глава”.

– Каква е идеята на филма? Какво е водещото послание?

 Исках да се докажа с този филм, че той е продаваем с главна актриса с акцент, каквато съм аз в случая. Точно като главната идея на филма: Човек да е верен на себе и да гони и постига мечтите си с „високо вдигната глава” , като отстоява ценностите си и непрекъснато се усъвършенства, а хората рано или късно ще го оценят и приемат такъв какъвто той/тя иска да бъде приеман, а не сложен в някаква кутия с определен етикет и да казват: „О, тя е източно европейка”, или „О, тя е мексиканка или афро-американка”, а да казват: О, това е Делка (Ненкова).

Делка с режисьора на филма Уил Мур

Аз съм имигрант и отлично зная как много хора по света се чувстват- принудени да търсят по-добър живот и реализация в по-развита държава и да започнат отначало. За всеки имигрант има два пътя: да се задоволи с по-удобен живот и някаква работа, която не харесва, но му дава някаква сигурност, или да поеме риск и да даде всичко от себе си, за да успее на по-високо ниво. Но човек трябва здраво да се труди, за да получи шанс и да постигне мечтите си. Знам, че моят филм ще докосне много хора по света и ще им даде кураж и надежда да преследват мечтите си. Заедно с режисьора на филма Уил Мур бихме желали нашите филми да подпомогнат всеки човек като личност.Много съм щастлива, че играя главна роля във филм със кауза, какъвто е нашият.  Всеки човек трябва да има шанса да открие себе си и да даде най-доброто според своите сили, за да има пълноценен живот. И да преодолява трудностите, винаги има начин за това.

– Кои хора ви подадоха ръка за осъществяването на продукцията?

– Много са: изпълнителният продуцент на филма Мирослав Иванов. Той покани изключителните фолклорни изпълнители  Цветанка и Иван Варимезови. Бившият гимнастик от олимпийските игри от моя роден град Пловдив -Стоян Башлийски, съдейства да снимаме безплатно в пътуващия калифорнийски цирк „Варгас”. Той е един от собствениците и уреди да снимаме цял ден под купола, дори за въздушната сцена ми партнира звездата на цирка – Патрик Гейбъл Маринели. Благодаря и на Дейзи Ланг, трикратна световна шампионка по женски бокс, която не се поколеба да ме подкрепи.  Младият и многообещаващ актьор Наско Атанасов също участва във филма. Той взе ролята на мим-а и неговият монолог е впечатляващ. Помощ получих и от Калин Вангелинов, който събра няколко семейства българи да участват в една от началните сцени. Има и хора, които са американци, но ни приеха като семейство и също помагаха- както направи Барбара Нейзи, която предостави страхотната си къща в Ел Ей за някои от сцените. Нямаше как да осъществя този филм без Уил Мур, който повярва в  мен и филма и създаде тази приказка по моята емигрантска история. Много хора са възхитени, че ние не направихме  една тривиална емигрантска история, а нещо, което да мотивира хората. Той е американец, но успя да улови българската нотка във филма.

-Толкова силно българско участие в Холивудски филм! Къде нашите сънародници могат да го видят?

– След лимитирани прожекции по киносалоните в САЩ, в момента филмът е качен на I-Tunes на английски в Щатите, Израел, Обединеното кралство, Ирландия,  Хонконг и British Virgine Islands. Вече е качен и на Амазон за USA, UK i Ireland.

Актрисата с Дейзи Ланг (вляво) и Цветанка и Иван Варимезови

Може да се изтегли от Amazon и I-Tunes на английски, но ние специално направихме вариант и с български субтитри  на „Делка- С Високо Вдигната Глава” и той може да се намери във  „Vimeo On Demand„:

Ние ще продължаваме да го превеждаме на различни езици: испански, руски, немски, корейски, китайски и френски. Искаме да го пуснем и в цяла Латинска Америка.

 – Виждам, че и наградите за филма не закъсняха…

– Да, имаме номинации и награди от много разнообразни фестивали. От IMDB се вижда, че имаме номинация за  „Най-добър сценарий на игрален филм“ като Уил Мур за главен сценарист в комбинация с мен като носител на идеята за филма и съавтор на сценария, от фестивала  „International Film Festival of World Cinema NICE 2016“. От този фестивал аз имам номинация за „Най-добра актриса за главна роля” редом с Ребека Фъргюсън (номинирана за „Златен Глобус” в миналото и актриса в „Мисията Невъзможна”) и Ринко Кикучи (от филма на Брад Пит „Babel” и номинирана за Оскар с тази роля). Специално бяхме на червения килим в Ница миналата година. От „Los Angeles New Wave International Film Festival“- спечелихме в категорията „Best Film“, а имаме и номинация  в категорията „Best Cutting-Edge Film“ от „San Diego Black Film Festival“.  Уил взе и номинация за „Най-добър режисьор” от „ „Madrid International Film Festival”. Винаги си тръгваме с някаква награда, което приемаме като много висока оценка за нашата работа по филма. Всичко, което правим с Уил Мур може да се види на нашия уебсайт: www.mermaid-entertainment.com

– Делка, какво ви носи актьорската игра?

– Откакто се помня, винаги съм искала да бъда актриса, колкото и тривиално да звучи. За мен е много вълнуващо да живея животите на други и различни хора на екрана, да мога да се преобразявам външно и вътрешно и да почувствам какво е да живея в различни епохи и да изпълнявам роли на хора от различни прослойки на обществото..Това много помага : наистина те прави да разбираш различните хора в живота, а не само на снимачната площадка. Като малка бях омагьосана от актрисите- звезди за времето си-не само от тяхната красота, но от вътрешната им красота и тяхното силно присъствие, как те можеха просто с „усмивка“ да влияят на света-да бъдат пример за масите от толкова много млади хора…Аз бленувах да съм една от тях и  да повлиявам на света да бъдепо-добър и всички да се радват на живот, изпълнен с любов, радост и мир. И мисля, че това ме водеше на всяка цена да завърша филма си, за да могат хората да се докоснат до сериозните позитивни послания, които той носи.

Специално за БН: Пепа Петрова

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.