Кипър ще бъде разследван за пране на пари в замяна на заем от Европа

Европейските финансови министри поискаха в понеделник назначаване на независим одит за Кипър във връзка с прането на пари и политиката в тази посока, като условие за кредитиране на закъсалата кипърска икономика.

Кипър, третата най-малка икономиката на еврозоната, спешно се нуждае от пари, за да спаси закъсалата си банкова система, която изпадна в сериозни затруднения в следствие от факта, че беше повлияна от гръцката дългова криза заради свързаността си. На заседание на финансовите министри късно вечерта в понеделник, 17-те финансови министри от Еврозоната все още не бяха достигнали до единодушие как да се финансира дълго отлагания пакет за Кипър, без страната да изпадне в неплатежоспособност от една страна, но и без това да натовари страната с непосилен за плащане дълг.

Представители на Еврогрупата отказаха да коментират дали новите мерки ще натоварят банковите длъжници и вложители ще бъдат принудени да плащат дял от разходите за спасителния план, каквато беше едната от осъжданите идеи, заявявайки че преговорите с новото правителство едва сега започват. Целта е до края на настоящия месец  спогодбата  да бъде финализирана.
Островната държава се стреми да получи заем в размер на 17 милиарда евро, сума сравнима с годишният БВП на Кипър. Според анализатори, това ще надуе външният дълг на Никозия до притеснителните 145% от БВП, което може да се окаже непосилно за възможностите на такава малка икономика.
Кипър вече не може да рефинансира дълга си, което принуди страната да поиска финансова помощ от своите партньори в еврозоната през юни миналата година. Преговорите за спасяването се проточиха прекалено дълго оттогава. Надеждите са, че новата власт в страната ще успее да ги финализира и Кипър да се измъкне от финансов колапс.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.