Опозицията в Гърция нарече сделката с кредиторите „навеждане под масата“

Споразумението за удължаване на мерките за строги икономии в Гърция бе подписано без да бъде получено това, което министър-председателят Алексис Ципрас беше обещал на гърците.

Според гръцкото правителство има повод за празнуване. Финансовият министър Евклид Цакалотос отбеляза, че сделката дава голяма яснота както за гражданите, така и за инвеститорите и подчерта, че вече има „повече светлина в края на тунела“.

Самият Ципрас къзваше само преди дни, че няма да бъде подписано нищо, ако кредиторите писмено не поемат ангажимент за облекчаване на дълга? Въпросът за облекчаването на дълга беше отложен за по-късно. И отсъствието на подобно обещание беше основната причина гръцкото правителство да не се съгласи на други условия през последните шест месеца на срещи с финансовите министри от еврозоната.

Така че накратко, в четвърт Цакалотос подписа споразумението, което трябваше да бъде одобрено още на 5 декември 2016 г. Шестмесечното забавяне с последвалите го политическа и икономическа несигурност струваха на гръцката икономика милиарди евро. А единствената причина за това е да се създаде впечатлението, че Ципрас „преговаря трудно за благото на народа“.

Опозицията стигна още по-далече в критиките си към премие4ра и правителството му, наричайки сегашното споразумение „навеждане под масата“, явно правейки асоциация с поведението на лека жена в евтин ресторант.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.