Цветните сънища

На въпроса дали виждаме цветни сънища, отговарят няколко теории. Келвин Хол, изследовател на сънища, е наблюдавал и записал над хиляда сънищни процеси, които утвърждават, че две трети от сънищата са черно-бели. Хол счита, че едва една трета от сънищата са цветни или в съня присъства някакъв цвят. По мнение на изследователя, само някой хора виждат цветни сънища, а в една малка част от хората, сънищата им са лишени от цвят.

Разбира се с това, не са съгласни всички. Например Гладис Майер, която също се занимава с изследвания на съня, е категорична, че всички сънища са цветни. И според нея, човек просто не си спомня, че е видял нещо цветно.

Друга теория гласи, че цвета в съня показва различни болестни състояния. Ако преобладава зеления цвят, то това би било проблем с черния дроб. Други пък казват, че цветните сънища показват артистичен талант и дори препоръчват човек да се заеме с уроци по рисуване или пластика и др.

Ние живеем в безкраен енергиен океан, чиито вибрации имат различна скорост и интензивност. Цвета също е част от тази енергия. Топлите цветове – червен, оранжев, жълт, притежават по-ниска честота на вибрация, отколкото студените цветове – син, зелен и виолетов.

Исак Нютон през 1967г. за първи път е разложил слънчевата светлина на съставни части. Той пропуснал лъч светлина през призма и получил спектър на слънчевата бяла светлина, която се състояла от седем цвята: червен, оранжев, зелен, светло син, син, виолетов.

Нашето тяло вибрира в енергично поле. Ние във всеки един миг участваме в движение. На това поле, му влияят и вятъра и слънцето, енергийните полета на други хора, енергията на храната и др. И цветовете са част от цялото това движение на енергии и оказват голямо влияние върху нашето тяло и психика.

Дори да не осъзнаваме значенето на цветовете, те са в нашият фолклор, език и ние всекидневно попадаме на тях: „сложил си розови очила“, „пожълтял от завист“, „млад и зелен“, „черен ден“, „изчервил се“ и др.

Преди години към цветовете се е обръщало повече внимание, от колкото сега, когато даден цвят е просто част от интериора или екстериора и толкова. Но през годините на цялата човешка цивилизация цветовете са се използвали и за лечение, а днешните учени използват цветотерапията, за да въздействат върху психиката на човек с лечебни цели.

Цветовете са част от живота ни, те ни влияят, оформят настроението ни, създават атмосфера за работа, почивка или забава. Така е и с нашите сънища. За онези от вас които си спомнят, че са виждали цветове в съня си, тоест имат цветни сънища, ще опитам на кратко да разясня, кой цвят какво значение има.

Значението на цветовете в нашите сънища:

Червен

На този цвят отговаря първата чакра, която е разположена ниско в тазовата област. Това е цвета на живота, действието, активността и агресията. Той стимулира работа на сърцето. Червеният цвят се използва често в интериора на ресторантите, защото повишава апетита. Той също се асоциира със сексуалната енергия, има отношение към чувствата и удоволствията.

От друга страна червеният цвят е и гняв, заяждане, агресия, напрежение, физическа сила. Това не е подходящ цвят за приемни, детски градини и места, които би трябвало да носят успокоение на човека.

В съня червения цвят може да помогне човек да се избави от мудността, от унилостта, от депресията и меланхолията и да стане по – деен, по ангажиран със себе си. Червеният цвят показа и че човек е готов да се отърси от страховете си, и да му помогне да спре да бяга от проблемите и да намери сили да ги реши. Присъствието на червен цвят в съня е символ на мотивация, поставяне и достигане на целите, както и победа над враговете.

Оранжев

Това е цвета на втората чакра, която е разположена на 7-8 см. под пъпа. Оранжевият цвят представлява нашата жажда за обществено признание. Това е топъл и приветлив цвят, но неговите вибрации са леки и на по-високо ниво от тези на червения цвят.

В съня оранжевия цвят означава оптимизъм, увереност, промяна, стремеж, ентусиазъм и идея. Оранжевият цвят е и обществото. Човек може да се опита да се избави от това сляпо да се доверява. Следователно ако за вас са свойствени – гордостта, подозрителността и недоверието, оранжевият цвят във вашият сън, показва, че сте готови да направите промяна и да бъдете по-доброжелателен, но и да не допускате да ви използват. Лечебната сила на оранжевата светлина пробужда вътрешно знание за това и стремеж към усъвършенстване. Това помага на съзнанието да повиши своето ниво. Като цяло оранжевият цвят в съня е енергия, изследване и общество.

Жълт

Това е интелектуален цвят и се отнася към третата чакра, която е на нивото на слънчевия сплит. Това е последният от топлите цветове. Жълтото се свързва с мисловните процеси, общуването, разговорите, споделянето, активната работа, сериозността. Това е цвета на възвишеното и освобождаването, а появи ли се в съня, това предвещава радост.

Ако жълтият цвят се появи в съня ви той може да бъде тълкуван като намиране на решение, на сложен въпрос. Ще попаднете в ситуация, в която ще бъдете гъвкави и ще покажете знания и умения, както и индивидуалност, но и желание да бъдем разбрани.

Зелен

Зеления цвят в съня означава безопасност. Той се свързва със сърдечната чакра, която е четвъртият енергиен център в нашето тяло. Зеленият е цвета на природата и символизира безкрайната и неизчерпаема сила на Вселената. Вие знаете, че американските долари са в зелен цвят. Зелената енергия лекува несигурността. В съня този цвят показва, че искате хората да видят истинската ви природа – широка, ведра, сърдечна. Съня вещае, че ще се научите да обичате, без да обсебвате, без да се страхувате и да искате да дадете свобода, както на себе си, така и на партньора си. Зеленият цвят има силен лечебен ефект, така че би могло да се тълкува като избавяне от тежко заболяване.

Светло син

Светлосиният цвят се свързва с чакрата на нивото на гърлото. Той подтиква към търсене на истината. Сън, в който присъства този цвят показва вътрешен покой, увереност, равновесие и търсене и постигане на мечтите. Светлосиният цвят развива нашата духовна безопасност и стремеж към разбиране на самият себе си.

Хората на които им харесва този цвят са идеалисти, душите им са търпеливи. Ако често сънувате предмети в този цвят, това може да показва и носталгия, очаквания, творчески идеи, вяра и преданост, искреност и честност. Сънят ще дава на крайно чувствителните хора, които живеят в свой измислен свят, да успеят да постигнат спокойствие и удовлетвореност и да са по-склонни към промени.

Виолетов

Това е цвета, свързан с чакрата на челото. Това е цвета на интуицията. Този цвят много по-силно от другите е свързан с интуицията. Бъдете внимателни към сънища, които показват алено червен цвят, тъмно син или виолетов. Това показва нашето желание да бъдем едно цяло с Вселената, търсене на безконфликтно решение на въпросите, стремеж към самоусъвършенстване, тишина, комфорт, успокоение. Много често това означава, че сънят е пробудил вашата интуиция и разгледайте всички останали символи много добре, преди да направите заключение.

Виолетовият цвят в съня показва, че гледайки на реалността с помощна на интуицията си ние виждаме бъдещето, подобно на птица, която лети в небесата и наблюдава земята от високо. Това е и желание да разберете тайните на другите хора. Усещане за нещо скрито, което вие трябва да разгадаете.

Бял

Този цвят се свързва с чакрата, която се намира над главата. Той се активира, когато всички останали чакри са в равновесие, защото включва в себе си всички останали цветове. От бабите знаем, че ако сънуваш бяло е на „бела“, но всъщност това е много хубав цвят и в съня показва, чистота, постигане на духовно, физическо и ментално равновесие. Белият цвят се свързва с въображението. Сън, в който има бял цвят, показва желание да разгледате нещата от друг ъгъл, да намерите и разберете други гледни точки по даден въпрос. Това е творчески знак, показващ дълбоко блаженство от добре свършена работа. Ако се появи в съня на човек, който не е много сигурен в себе си, то значи, той иска да повиши самооценката си, да се промени и на първо място, той сам да хареса новото си лице. А ако човекът е уверен и сигурен в себе си, то белият цвят в неговия сън, показва равновесие, щастие, любов и разбирателство.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.