Халкидики бавно и полека се превръща в кочина, властите вземат драстични мерки

Драстични мерки  изискват гръцките власти от туристически оператори  заради рисковете за околната среда и обществено здраве

Спешната необходимост за планиране от 2018 г. и създаване на системен механизъм за мониторинг на безплатното къмпиране, поискаха представителите на организациите на туризма в Халкидики, в отговор на инцидента, който настъпи миналата събота в Апела, когато сръбско семейство  пострада, след като газов котлон избухна при приготвяне на храна.

Незаконни къмпинги и купони в Халкидики и особено Ситония, създават риск от пожари, така и за общественото здраве, и впечатлява факта, че почти 99% от свободните туристи в района са чужденци.

След инцидентите напоследък, полицията започна масови проверки на района за незаконното къмпиране.

Законодателството

Според сегашното законодателство свободният къмпинг на непозволено място е изрично забранено от закона, с изключение на зоните, определени специално за тази цел, а полицията има право да арестува самостоятелно лагеруващите автоматично.

Наказанието за паленето на огън в горските площи или замърсяването на защитени зони от Натура 2000, може да бъде до пет години.

За незаконен къмпинг е предвидено административно наказание (глоба  300 евро) и наказателно (затвор от 6 месеца или глоба до 3000 евро).

Засегнатите

Според председателя на Съюза на къмпинг зоните на Халкидики Андонис Делидимитриу, „дискусията започна в края на зимата, след като  38 депутати на СИРИЗА поискаха декриминализация на свободния къмпинг, и който законопроект „създаде много изкривено впечатление, че е позволено свободното къмпиране „

В мрежата дори има съвети за това как да се избегне арест, възмущават се от асоциацията. 

„Минах  вчера  през Комица и видях, там 15 до 20 коли с българска регистрация „, заяви председателят на Федерацията на стаи под наем- Халкидики, Димитрис Хадалис. Той каза, че освен от познатите ни всички Кавуротрипес и Комица, цялото крайбрежие от Вурвуру до Сарти и от друга страна, на крайбрежната зона от Олимпиада да Стратони са нацвъкани с палатки и кемпери.

„Феноменът на незаконен къмпинг се засили напоследък“, каза той пред гръцки медии като повдигна въпроса за загуба на приходи не само за фирми, занимаващи се с туризъм, но и за държавата.

Арести от полицията

Полицията, от друга страна, при прилагане на закона започна и с арестите. Само вчера, арестувани на Кавуротрипес са 12 души (6 гърци, четирима граждани на Република Македония и двама български граждани), практикували незаконно див къмпинг. Също така на 13 юли в Апела също са арестувани 13 души, докато през юни са били направени общо 82 проверки и са били регистрирани 18 нарушения и арестувани отново 13 души.

Това гласят официалните данни на полицията в област Централна Македония.

Българи са сред първите арестувани за незаконен къмпинг в Халкидики

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.