Рекордна жега и жертви на Балканите, „Луцифер“ ще пържи Италия поне до неделя

Рекордни горещини предизвикаха пожари в редица страни на Балканите, а в Румъния взеха втора жертва в рамките на два дни, съобщи ДПА. Температуратите на много места достигнаха 40 градуса, което накара властите в Сърбия, Босна, Хърватия и Румъния да обявят червен код за опасни метеорологични условия. Множество пожари обхванаха гори и храсталаци в Босна, Хърватия, Сърбия и Албания. В Хърватия електропреносната мрежа е затруднена в резултат на рекордното потребление на ток заради климатиците. Черногорските метеоролози съобщиха, че температурите са достигнали 42 градуса. В Белград в петък на обяд са измерени 39 градуса на сянка, а службата за бърза помощ се е намесила над 30 пъти.

Гърция, която се бори с десетки пожари, някои от които запалени нарочно, изпрати два самолета за гасене на пожари в съседна Албания, където огънят бушува на трудно достъпен терен. Изключително горещото време се очаква да продължи и през уикенда преди леко захлаждане в началото на следващата седмица и нова гореща вълна след това, прогнозират метеоролози.

Нов пожар избухна късно в четвъртък южно от Атина. Огънят е нанесъл щети на три къщи и на лек автомобил в района на крайбрежната зона Лагониси, на около 30 километра от гръцката столиця, съобщават медиите. Напълно изгоряла е и една пожарна кола. Ситуацията се оценява като изключително тежка, тъй като гасенето на горския пожар, който бушува от няколко дни в горска местност, е затруднен от силния вятър. Властите са издали заповед за евакуация. Изключително трудна е и ситуацията на остров Лесбос, където голям пожар изпепелява горски площи и маслинови дървета. Огънят се вихри на три фронта и на голяма площ.

Антициклонът със сахарски произход, когото италианските метеоролози кръстиха със зловещото име „Луцифер“, според тях ще продължи да пържи Апенините в невиждани жеги чак до понеделник. Днес достойни за екватора температури се извисиха в поне десет населени места, където живачните стълбове на термометрите надскочиха 50-то им деление. Най-страшна – 55 градуса – бе жегата в намиращото се недалеч от Неапол градче Грацанизе, с 53 градуса следваше Ферара, после идваха Форли, Римини, Латина и т.н. В Милано към два часа следобед температурата бе малко над 40 градуса, толкова тя бе в Рим, Флоренция, Торино, Неапол и други метрополии.

За съжаление незапомнените между Алпите и Сицилия горещини напълниха болниците със страдащи от сърдечни патологии както възрастни, така и млади хора, на които непосилната топлина причинява сериозни дихателни проблеми. А за да няма припаднали по улиците и площадите на Рим туристи и местни хора, доброволци днес раздаваха минерална вода гратис пред музеите, галериите, църквите, на спирките на метрото и на наземния градски транспорт. В много обществени сгради адската топлина предизвика срив в климатичните инсталации, като най-неприятна бе повредата на климатика в прочутата картинна галерия „Уфици“ във Флоренция, от която посетителите бяха изкарани едва ли не насила. Тя остана затворена почти през целия ден, но за щастие специалистите не констатираха повреди на изложените в нея шедьоври на изобразителното изкуство.

Ако се вярва на синоптиците на „Ботуша“, то вчера, а може би и днес, Италия е била най-горещото място на света с изключение на някои зони в Сахара и Арабската пустиня.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.