Тръмп маха лотарията за „Зелена карта“ за легалната емиграция

Американският президент Доналд Тръмп подкрепи законодателство, което значително би променило законната имиграция в САЩ, пише в. „Файненшъл таймс“.

Според Тръмп предложението „ще намали бедността, ще увеличи заплатите и ще спести на данъкоплатците милиарди долари“. Инициативата, разработена по модела на канадската и австралийската имиграционна система, беше представена в момент, когато Сенатът се опитва да се възстанови след като не успя да приеме законопроект за здравеопазването и все още трябва да одобри законодателство за повишаване на тавана на дълга до края на следващия месец. Републиканците също така трябва да постигнат съгласие по бюджета и се надяват да реформират американския данъчен кодекс – цели, които оставят малко време за имиграцията преди кампанията за изборите през 2018 г., отбелязва изданието.

Законопроектът, предложен от републиканските сенатори Том Котън и Дейвид Пардю, предвижда да се намали наполовина законната имиграция в САЩ за 10 години, като рязко се ограничи възможността на американските граждани и законните жители да довеждат свои роднини в страната, посочва в. „Ню Йорк Таймс“.

Планът би довел до най-големите промени в системата на законната имиграция от десетилетия и представлява поредният опит на Тръмп да намали броя на пристигащите хора в САЩ.

С предложението за ограничаване на законната имиграция Тръмп засилва дебатите за националната идентичност, икономическия растеж, трудовата справедливост и американските ценности, които присъстваха в кампанията му миналата година. Според критиците законодателството би подкопало образа на САЩ като убежище за бедните и угнетени народни маси, а президентът и неговите съюзници настояват, че САЩ прекалено дълго време са приемали твърде много ниско квалифицирани имигранти, ощетявайки американските работници.

Законопроектът включва въвеждане на основаваща се на заслуги система за определяне на това кой да бъде приеман в САЩ и на кого да се предоставя зелена карта за законно пребиваване. При тази система се дава предимство на кандидатите въз основа на умения, образование и език, а не на роднински връзки с хора, които вече са в САЩ, изтъква американското издание.

Планът предвижда да се ограничи до 50 000 броят на бежанците, приемани в САЩ всяка година, и да се премахне визовата лотария, при която се раздават по 50 000 визи годишно на жители на държави, от които в момента не пристигат много мигранти в Америка, посочва британският в. „Гардиън“.

По оценка на канцеларията на Котън законодателството би намалило броя на приеманите в САЩ имигранти с 41 процента през първата година и с 50 процента за 10 години. Въпреки подкрепата на Тръмп законопроектът е критикуван от политици както от Републиканската, така и от Демократическата партия и едва ли ще бъде приет от Конгреса в сегашния вид.

Републиканците отдавна са обединени по въпроса за незаконната имиграция, но законната имиграция е тема, която предизвиква доста повече разделения. Мнозина подкрепящи бизнеса републиканци отдавна одобряват законната имиграция, а новото законодателство вероятно ще разпали разногласията между тях и по-популистките им съпартийци. Що се отнася до демократите, техният лидер в Сената Чък Шумър каза, че предложението за намаляване на законната имиграция „няма много смисъл“ и че партията му няма да подкрепи плана, отбелязва изданието.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп отрече да е наричал Белия дом „дупка“, предаде АП. Тръмп направи коментара в Туитър в отговор на статия, публикувана на уебсайта golf.com. В нея се разказва за случай, при който президентът си приказвал с клубни членове на своето голф игрище в Бедминстър, щата Ню Джърси, и им казал, че идва толкова често на това място, защото „Белият дом е истинска дупка“.

Тръмп отрече да е казвал подобно нещо. „Обичам Белия дом, една от най-красивите сгради (домове), които съм виждал някога“, заяви той в Туитър. „Но според Фалшивите Новини съм го нарекъл дупка – НАПЪЛНО НЕВЯРНО.“

Също в Туитър Тръмп написа, че отношенията между Вашингтон и Москва са на „невиждано досега опасно ниво“ и хвърля вината за това на Конгреса, който преди дни втвърди санкциите срещу Русия.

„Нашите отношения с Русия са на невиждано досега опасно ниво. За това можете да благодарите на Конгреса, на същите тези хора, които не могат дори да ни осигурят медицинско застраховане“, пише Тръмп, цитиран от АФП. Коментарът на Тръмп в Туитър е поместен ден след като той подписа закона за новите санкции срещу Русия.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.