С кисела краставичка и ветрило срещу големите жеги

Тези дни термоментърът на много места в страната гони и достига 40 градуса. Прогнозите за близките дни не вещаят разхлаждане. Напротив – картата на България пожълтя от предупредителния код за екстремни жеги.

Всеизвестно е, че в дните с повишена слънчева активност рязко се увеличава и натоварването на сърдечно-съдовата и отделителната системи. Затова предпазването от горещините тези дни излиза на преден плаен.

И малките деца знаят, че преди всичко трябва да се приема достатъчно количество течности, за да се избегне обезводняването. Но освен това, следва да се постараем да запазим течностите в организма и да не им позволяваме да се отделят заедно с потта.

За да ги задържим в организма си, добре е да пием подсолена вода. Някои препоръчват на закуска да се изяжда парче колбас или кисела краставичка, което щерегулира водния обмен в горещините.

Диетолозите съветват също така вместо горещ бульон в топлите дни да си сервираме таратор или друг вид студени супи.

Стига да има човек възможност, е хубаво да се облива с хладен душ колкото му душа поиска. Във ваната може да се добавят настойки от билки с антисептично действие– лайка, змийско мляко и др. За да освежите тялото си, не забравяйте и за басейните или къпането в езерото или близката река. Но всички тези процедури следва да се извършват в предиобедните часове, иначе рискувате да получите топлинен удар.

Ако у вас нямате специални уреди за охлаждане, отидете в някое кино или търговски център, където по принцип се предлага достатъчно приятна температура за клиентите, осигурена от мощни климатици. 

Несъмнено, един от начините да си осигурите комфорт е да носите подходящи дрехи. Памукът и ленът са едни от най-добрите съюзници по време на изнурителните жеги. При всички случаи през лятото забравете за синтетичните тъкани, защото в тях тялото ви ще се поти, дишането на кожата ще се наруши и оттам тя ще бъде раздразнена.

Проветрявайте жилището си вечерно време, а през деня дръжте прозорците си отворени.

Добър разхлаждащ ефектът ще ви осигури вентилатор, поставен настолно или монтиран на тавана.

И тъй като е трудно да носим в себе си постоянно чадър, с който да се предпазим от слънчевите лъчи, в чантата си винаги можем да намерим място за един освежаващ спрей. В продължение на целия ден вие може да пръскате лицето си с него, като освежавате и овлажнявате кожата си. 

И да не пропуснем най-важното правило – когато температурата на въздуха е над 30 градуса по Целзий, добре е да помислим какви от ангажиментите си можем да отложим за по-късните вечерни часове, особено ако те са свързани с престоя ни на открито.

И на всяка цена носете с вас едно ветрило, което е добра алтернатива на останалия у дома ви вентилатор или климатик.

И еидн последен съвет, но не маловажен съвет – в жегите не си позволявайте да нервничите. Всеки знае, че когато човек е нервен, той се поти, което повишава температурата на тялото му и на него му става душно и горещо. Дискомфортът е още по-голям, ако това се случва през летните вечери. Затова се постарайте в летните горещини да запазите спокойствие.

Впрочем, забравете и за всякакъв вид спорт, още повече за такъв, който се провежда на открито. Той може да ви „донесе“ слънчево изгаряне или директно да ви докара сърдечен пристъп.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.