Константин Игнатов: Радвам се, че един невинен човек е свободен и е при семейството си

Едно искрено интервю на Константин Игнатов специално за в. „Български новини“. Пример за човечност, качество, което вече рядко се среща в хората днес.

Кой е Константин Игнатов?

Един обикновен човек. Роден съм в гр. Враца на 25.08.1975 г. с родители майка Юлияна Игнатова и баща Марко Игнатов. За съжаление баща ми не го познавам защото е починал през м. януари 1976 г. а аз съм бил бебе. Майка ми да е жива и здрава, ме е отгледала и възпитала сама. Основното си образование съм завършил във Враца. След това съм учил в ССВУАПВО „П. Волов“ гр. Шумен. От 1994 г. до 2000 г. съм служил в структурите на МО. От 2000 г. до 2010 г. съм работил във фирми за интернет и телевизия. Горд съм с възпитанието, което майка ми Юлияна Игнатова ми е дала, и за всичко което ме е научила в живота, а това е да си човек с главно „Ч“.

От кога сте в Гърция и с какво се занимавате?

От 2010 г. съм в Гърция. Отначало работех по строежи като общ работник, но видях, че когато работиш с българи винаги си патиш и дори работиш без пари. Аз съм завършил Техник по ремонт и поддръжка на компютри. Започнах да се занимавам по специалността си. Винаги съм гледал с каквото мога да помогна на всеки.

От кога познавате братя Богданови?

Константин Богданов го познавам от есента на 2015 г. Той работи в българския ресторант „Балкан“. Есента бях болен и идваше в къщи и ми носеше храна. С брат му Иво Богданов лично се запознах на 17.07.2017 г. на делото му в Гръцкият Върховен съд.

Как решихте да повдигнете въпроса пред Президента относно невинното задържане в гръцкия затвор на Иво Богданов?

В началото на декември 2016 г.  брат му Коцето ми спомена, че е станало чудо. Полякът, който е бил „убит“ от тях е намерен починал от естествена смърт в болница в гр. Триполи Гърция. Звъннах на кореспондента на „24 часа“ Бойка Атанасова, за която знаех, че отдавна работи по случая и вече го разплиташе. Беше събрала доста материал, за да се сезират всички и в България, но се появи проблем със сина на Иво Богданов, Патрик. Момчето беше получило инсулт от стреса по делото на Иво, което забави изнасянето на истината. И така на 02.05.2017 г. в сайта на „24 часа“ излезе първата статия за Иво и Константин Богданови. На база на изнесената вече информация във в. „24 часа“ писах до всички институции в България, но ударих на камък. Отговориха ми, че не съм роднина, за да сезирам органите в България. От средата на м. май месец заедно с Коцето започнахме отново да пишем писма до всички институции. Тогава започнаха да му отговарят. По-късно стана ясно, че президента Румен Радев ще идва в Атина. Говорих с Коцето да поставя въпроса на Президента и той се съгласи. Споделих  и с Бойка Атанасова и така на 23.06.2017 отидохме заедно с нея на срещата, където накратко разказах за Иво Богданов, като се позовах на разследването на в. „24 часа“. Президентът си записа и каза, че ще постави въпроса на гръцкия президент. Няколко дни по-късно стана ясно, че Главният прокурор е назначил най-близката дата за дело на 17 юли. На 27 юни временния посланик в Атина, Иванов се срещна с Министъра на правосъдието на Гърция и го запозна със случая на Иво.

На снимката: Двамата приятели, Константин Богданов и Константин Игнатов

Какво е моралното ви удовлетворение, че  един невинен българин е вече свободен?

Радвам се, че един невинен човек е свободен и е при семейството си след 7 години затвор. Много се зарадвах когато видях Иво как прегръща цялото си семейство. Това за мен е най-важното.

Какъв е според вас етикета “БЪЛГАРИН“ за гърците и смятате ли, че именно това е допринесло за неправилната присъда?

Вижте всички знаем че, гърците не ни обичат и ценят като хора. Има хора които си работят и живеят тук в Гърция нормално, но има ако мога да кажа едни 10 -15 процента които се занимават с престъпления, грабежи, убийства, проституция и много други. Когато кажеш някъде, че си българин,  случвало ми се е да ме гонят от работа. Предполагам, че съдиите които са издали присъдата на Иво също така са мислили.

Какъв тип човек сте? Какви са  моралните ви ценности, като човек?

Аз сам не мога да се определя що за човек съм. Чувал съм, че съм добър човек, мъж на честната дума и отговорност, но и има хора които говорят и неприятни неща за мен. Имам сентенция за ценностите в живота ми, „Бъди добър човек и върви с гордо вдигната глава, Господ ще види някой ден какво си направил“.

Какво ще пожелаете на българите, които в момента четат това интервю?

Нека всички да бъдем хора и човечни. Да си помагаме и в добро, и лошо. Нека да сме задружни и най-вече БЪЛГАРИ.

Интервюто взе: Ивана Попова

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.