Пет топ министри маха Ципрас от септември

Стихийни рокади през септември в гръцкото правителство. Махат и много заместник-министри.

Не е изключено дори смяна и на министър от ключово министерство, чиято съдба все още не е ясна, тъй като няма окончателни решения.

Според информация почти сигурна е смяната на министъра на националната икономика Йорго Пападимитриу.  На негово място ще бъде поставен опитен политик, който е добре приет от пазарите и света на бизнеса. Целта на новия министър ще бъде бързо налагане на програмата за инвестиции и реформи, за да се намали безработицата и да се ускори растежа.

Поради много и различни причини се предвижда смяна на образователния министър Костас Гавроглу, който наложи динамични реформи в образованието, които предизвикаха отрицателен ефект сред обществото.

Вероятно ще бъде отстранен и министъра на културата Лидия Куниорду, която също не е оправдала очакванията.

Предвижда се смяна и на министъра на правосъдието Ставрос Контони. Не е изключена възможността той да бъде прехвърлен към друго възлово министерство.

В най-лошо ниво са отношенията на министъра отговарящ за имиграцията и бежанците Нико Музала с правителството. Музала, който подписа за връщането в Гърция на бежанци от Германия се смята, че е направил поредица от погрешни действия в управлението на бежанската вълна.

Все още не е ясно дали още остане и министъра на финансите Евклиди Цакалотос.

Възможно е той да бъде прехвърлен към Министерството на външните работи, но все още не е ясно.

Правителството предвижда и отстраняване на по-голямата част от зам.-министри като на тяхно място ще се поставят нови лица ориентирани към по-строен и обновен правителствен формат.

 

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.