Терор в Париж – шестима военни премазани от автомобил

Автомобил се вряза в група военни в североизточното предградие на Париж Льовалоа-Пере и рани шестима войници, предаде АФП.

Нападението е извършено малко след 8 ч. местно време, когато войниците излизали от казарма на площад „Вердюн“ в центъра на предградието. Шофьорът на автомобила е избягал и полицията го издирва.

Кметът на Льовальоа Патрик Балкани каза, че действията на водача без съмнение са били умишлени. По думите му предградието е спокойно, обезопасено и никога не е имало инциденти.

От пострадалите трима са в тежко състояние, като не може да се направи оптимистична прогноза за живота им, пише „Нувел обсерватьор“. Други трима са с леки наранявания.

Трима са в тежко състояние. Атентаторът е причаквал войниците предварително, а щом военнослужещите, които са от антитерористичното звено по операцията Sentinelle, се насочили към автобуса, който трябвало да ги превози от казармата до поредното място, където да опазват французите от терористични прояви, дал газ, блъснал когото могъл и избягал. Засега се знае, че престъпникът е бил тъмнокож, поне така твърди BMTV, а колата е била BMW.

През уикенда край Айфеловата кула бе заловен въоръжен с нож ислямист, готвел нападение срещу военни, като малко по-късно се оказа, че мъжът е имал сериозни проблеми с психиката.

Нападението от сряда е поредно срещу военни или срещу органите на реда, във френската столица съвсем не е ново явление. В края на април полицай беше убит при атака на известния булевард „Шан-з-Елизе“. Миналата година семейство полицаи беше убито пред дома си.

Париж постоянно е обект на терористични нападения срещу цивилно население от повече от 2 години. През януари 2015г. двама маскирани мъже нахлуха в редакцията на сатиричния седмичник „Шарли Ебдо“ и убиха 12 души. На 13 ноември с.г. при няколко отделни нападения в рамките на една вечер бяха убити 130 души. Отговорност пое групировката „Ислямска държава“.

Само в началото на тази при два различни случая френската полиция застреля предполагаеми нападатели – на летище „Орли“ и пред Лувъра.

От повече от година все повече джихадистки нападения в Европа се извършват с превозни средства. Такива нападения с десетки убити имаше в Ница, Берлин и Лондон.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.