Кабинетът увеличи стипендиите за българите от чужбина

Кабинетът повиши от 150 на 200 лв. размера на стипендиите за чуждестранните студенти от български произход, както и на тези от Македония. Чуждестранните студенти, които имат право да учат у нас със субсидия от държавата, се е увеличил от 1174 през 2013/14 г. на 1700 през 2016/17 г., показват данните на просветното министерство, което е вносител на промените.

В това число се включват както сънародниците ни от български произход, живеещи зад граница – от Украйна, Беларус, Молдова и т.н., така и македонските студенти. „Въпреки това размерът на стипендията към настоящия момент значително изостава от реалните разходи за издръжка на обучението“, мотивират се от МОН.

От там посочват, че по-голямата част от студентите от тези две групи произхождат от райони с нисък жизнен стандарт и ниският размер на стипендията сериозно ги демотивира да се обучават у нас, „особено когато имат възможност да се обучават в съседни страни, предлагащи значително по-високи стипендии“.

Студентите от Македония и тези от диаспората ни имат право на стипендия, която се изплаща ежемесечно в продължение на 1 година. Обучаващите се в първи курс получават стипендията безусловно. След първата година на обучение за получаването й е необходимо средният успех от предходни два семестъра да бъде не по-нисък от добър 4.00.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.