Тази година българските медии се събират в Молдова

През месец октомври (4-8) в молдовската столица Кишинев ще се проведе тринадесетата световна среща на българските медии.

Мястото на срещата не е случайно, обяви на пресконференция днес генералният директор на БТА Максим Минчев.

„През последните години България все по-често започна да се обръща към българските общности, а в Молдова живее най – голямата компактна маса от етнически българи. Всички сме свидетели, че през последните години младите идват у нас да се обучават, както и по икономически причини. Ние сме длъжни да отидем там и да бъдем съпричастни с нашата общност, поясни Минчев.

Темата на форума тази година е „Политики на близостта“, като във фокуса попадат обсъждания, свързани с новите платформи на образованието, връзката на бизнеса с образованието, икономика, базирана на знанието, туризъм, трансфер на кадри и технологии и конкретните проблеми на нашите общности през призмата на медиите. Българската страна е съпричастна с проблемите на университета в Тараклия, където се изучава български език, но през последната година няма достатъчно преподаватели, заяви още Максим Минчев.

Ще бъде организирана кръгла маса относно проблемите на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“, който също навършва 13 години от основаването си. В момента университетът изпитва сериозни трудности по отношение недостига на преподаватели и на финансови средства. Максим Минчев заяви, че се надява проблемите му да бъдат поставени на дневен ред, така че да не се допуска загиването на едно такова сериозно огнище на духовност.

Срещата се организира с подкрепата на българския бизнес. В предходни години срещи са били организирани в Чикаго, Рим, Мадрид, Варна и Бургас, Пловдив и Велико Търново, Атина, Прага. „Проектът продължава да се развива“, заяви Минчев. Той изтъкна, че досега е срещнал пълно разбиране и от страна на българските институции, ангажирани с проблемите на българите в чужбина.

Минчев припомни, че преди 12 години, когато са решили за пръв път да организират форума, се оказало че по света има над 100 български медии, обслужващи българската диаспора в различните краища на света. Някои от тях се поддържат от ентусиасти, други се финансират от държавата по силата на признато българско малцинство, както в Унгария и Чехия, някои срещат сериозни затруднения в оцеляването си, както например тези в Сърбия.

„Независимо от това в повече от 40 държави функционират български вестници, списания, телевизии, радиа, има ни в Австралия, Аржентина, Западна Европа, САЩ и Канада“, заяви Минчев. Срещата в Кишинев ще привлече както български медии, така и медии от Румъния, Русия и от цял свят.

Освен това, БТА планира откриването на пресклуб в Тараклия, където да се организират различни културни инициативи, подобно на функциониращия вече в Босилеград пресклуб. Минчев заяви, че тези, които посетят Бесарабия ще видят „една малка България, съхранила се 200 години“.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.