Колега от БНТ е загиналият алпинист в планината Тян Шан

Българският алпинист,  загинал при спускане от връх Хан Тенгри в планината Тян Шан е инженерът от БНТ Иван Тодоров, съобщават от националната телевизия.

Тодоров е паднал в пропаст между скали от височина 600 метра и е загинал на място при инцидент на 8 август. Новината за смъртта на български гражданин в планината Тяншан беше съобщена в петък. От МВнР първоначално не разкриваха данни за самоличността на алпиниста.

„Иван Тодоров беше един от най-добрите инженери в БНТ. Той участваше в от екипите, изградили новинарския комплекс на телевизията. Беше основна фигура и в изграждането на всички студиа на БНТ на последните пет олимпийски игри. Планинарството беше в кръвта му. Голямата му мечта беше да изкачи Еверест и вярваше, че това може да стане, като покори първо седемхилядник“, съобщават колегите му от Българската национална телевизия.

 Връх Хан Тенгри е с височина 6995 м и има два маршрута за изкачване – северен и южен. Това е втора жертва в рамките на 10 дена – преди дни на същия връх загива турски гражданин.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.