Животът в Чехия е напрегнат, но хората не са изнервени

В Прага си сверяваш часовника по рейса, споделя Николай Михайлов е на 26 г. Завършил е славянска филология с чешки език. Той е един от многото млади хора, които са се възползвали от възможността да поживеят, учат и работят в Чехия.

Николай е посещавал страната няколко пъти. Последно се е завърнал преди два месеца от столицата Прага. Живял е там три месеца по време на специализацията си. „Исках да направя дипломната си работа там, да комуникирам по-дълго време с чехи“, казва Николай пред в. „Стандарт“.

Младият филолог споделя, че Чехия и България не си приличат много. Животът в Прага е доста напрегнат, точно както в София. „Хората там обаче не са затормозени и натоварени толкова, колкото ние в столицата. Защото всичко е уредено и организирано. По градския транспорт можеш да си свериш часовника“, удивен е младият мъж. Центърът на Прага няма нищо общо със софийския. Чист е, спретнат и с много паркове. Пълен е със заведения, достъпни за всеки джоб.

Стандартът в Чехия не е много по-различен от този в България. Цените са като родните. За съжаление само нашите заплати са доста по-ниски от техните. Храната и дрехите не са проблем за никого. Забавленията също са достъпни. Заведенията са евтини, с изключение на няколко скъпи барове, направени само за платежоспособните туристи. „Най-интересното е, че пак в центъра, зад ъгъла на скъпото заведение, можеш да намериш нещо, което е страшно евтино и при това изненадва. Само трябва да знаеш къде да търсиш“, разкрива Николай.

Наемите също не се различават от софийските. „Само общежитията им са по-лоши и скъпи“, разказва Николай. Той живеел в кампус далеч от центъра, без интернет и собствен санитарен възел, за 100 евро на месец. „Настаняват те в малка стая с още един човек и баня на етажа. Няма нищо общо с нашия Студентски град“, разочарован е младият мъж.

Иначе чехите са доста затворени хора. Домошари са и, свършвайки работа вечер, минават през хипермаркета, за да напазаруват, и се прибират вкъщи. „В Прага живота го правят чужденците“, подмята Николай. Дори младите чехи не са големи купонджии, макар че се вълнуват от същите неща, както българските младежи. Интересното е, че слушат много музика, и то само чешка.

„Във всичките им медии родното винаги е напред. Няма какво да се лъжем, националисти са!“, твърди Николай. Въпреки че държат много на собствената си култура, в Чехия българите са много добре приети. Хората там са гостоприемни и добре настроени към чужденците. Чехия предлага чудесни възможности за един българин, убеден е младежът. Въпреки добрите си впечатления обаче не е готов да замени живота в София за този в Прага.

„Чехия е прекрасна да поработиш няколко години там, да натрупаш опит и познанства, но в родината е по-хубаво“, убеден е младият филолог.

Най-лесно на работа взимат в хипермаркети в Чехия

Снимка на Tourist Service Holding AD - International Bus Lines.

Заплатите в Чехия тръгват от хилядарка

Чехия е новият хит сред търсачите на работа. Заплатите са по-ниски от тези в Англия и Испания. В същото време обаче братята чехи, които бяха сред първите, влезли в ЕС, полагат максимални усилия да осигурят нормални условия за живот, защото знаят, че ще бъдат гледани под лупа. Иначе казано, ако в Испания ще вземате малко повече, за да спите в бараки с нещо, което само наподобява санитарен възел, в Чехия получавате нормално общежитие в някое от неотдавнашните соцпредприятия, които вече са фалирали. Заплатите за неквалифициран труд са доста прилични, в български пари ще изкарате хилядарка или към 1300 лева чисто, защото нощувката и храната са напълно платени. Ще се наложи обаче да преведете част от първата заплата като комисиона на фирмата, която е посредничила за работа в страната на Швейк. Изключително важно е обаче да проверите дали посредникът ви е лицензиран от Националната агенция по заетостта. Само така ще бъдете сигурни, че отивате на работа при точно определени условия, които ще бъдат спазени, защото държавата стои зад вас.

Чехия търси предимно зидари и шофьори, като на вторите е готова да плаща 700 евро на месец.. Когато кандидатствате, не отивайте с предварително подготвена на ръка молба. Повечето чужди фирми и дори посредниците искат СV и имат конкретни бланки, в които да опишете уменията си.

Почти толкова търсени са българите и в Словакия, където обаче се ползваме със славата на относително евтина и неквалифицирана работна ръка – набират нашенците предимно като овчари и берачи на аспержи. На първите се предлага дългосрочен, а на вторите само шестмесечен трудов договор, но с всички осигуровки и на стойност около 700 евро. Естония се моли за готвачи и им плаща по 1000 евро.

Обръщайте изрично внимание дали шефът ви осигурява дом, или ще си го плащате сам, както и дали поема част от храната ви. Проверявайте специално по какъв курс обменяте парите си и дали ви е изгодно да пазарувате в местна валута, или да обменяте в евро.

Пазете навсякъде здравната карта с кръвната си група и адрес за връзка с близките, а освен това носете със себе си адреса на посолството или консулството на страната ни и телефоните за връзка в случай на неприятности, съветват фирмите.

Четете още:

Автобусният лидер „Турист-сервиз“ покори и Чехия

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.