Политическа буря в Австралия за двойно гражданство

Въпросът за двойното гражданство е на път да разтърси политическата сцена в Австралия, заплашва кариерата и на много гръцки депутати.

Съгласно конституцията на страната се забранява депутат, избран на националните избори да притежава  двойно гражданство, например гръцко и австралийско. Факт е, че до този момент никой не е обръщал много внимание на тази подробност, докато двама от членовете на Зелените (еколозите) обявиха оставката си поради тази причина.

Вицепремиерът и председател на Националната партия дори се обърна към Австралийския Върховен съд, в опит да се даде благоприятно тълкуване на съответната разпоредба, тъй както, както стана ясно от медиите и той е с двойно титуляр гражданство, австралийско и гражданство от Нова Зеландия.

Темата засяга и много гръцки депутати,

които за да участват в избори са декларирали само едното си гражданство-гръцко или кипърско.  От тълкуването, което ще даде Австралийският Върховен съд зависи политическата им кариера.

Политически наблюдатели, конституционалисти и политици казват,

че е дошло време за обществен дебат и преглед на „анахронистичната“ разпоредба на Конституцията, която обслужваше австралийските национални интереси през миналия век.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.