Чехия увеличава минималната заплата

 Чехия обявява увеличение на законоустановената минимална заплата. Почасовата ставка ще нарасне от началото на следващата година с почти 11% до 73,20 крони на час – това е около 2,80 евро.

„Работата трябва да се заплаща“, заяви социалдемократическият премиер Бохуслав Соботка.

Около 130 000 служители официално получават в Чешката република минимална работна заплата.

Според наблюдатели разликата в заплащането между западните страни от ЕС и Чехия отдавна е предмет на чешката предизборна кампания. За сравнение: в Германия минималната ставка e в размер на 8,84 евро на час, във Франция брутната минимална работна заплата на час е 9,76 евро, а във Великобритания – 7,20 лири за час.

Социалдемократите обещаха средната месечна заплата в Чехия да бъде увеличена до 40 хил. чешки крони (около 1 520 евро) до 2022 г. През първото тримесечие на 2017 г. средната месечна заплата в страната достига 27 889 крони.

Социалдемократите обещават и да увеличат минималната заплата от 11 хил. на 16 хил. чешки крони, да намалят данъците а физическите лица и малките и средни предприятия, да въведат прогресивно облагане на мястото на сегашния плосък данък и да увеличат с над една трета помощите за деца.

Реклама:

Снимка на Tourist Service Holding AD - International Bus Lines.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.