Добра новина! 12 хартиени удостоверения отпадат до края на годината

До края на годината ще отпадне нуждата от 12 хартиени удостоверения. Това обяви пред журналисти вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му кабинетът ще работи за ”очовечаване” на административните услуги.

Това са удостоверения, свързани с БУЛСТАТ, с гражданско, служебно и имотно състояние, с услуги на НОИ и други. Очаква се  да отпаднат напълно поне осем от тези удостоверения, а за четири това ще е частично. Например, удостоверение за сключен граждански брак ще отпадне само за хората, родени след 1 януари 1984 г. Причината е, че не всички общини са актуализирали информацията в Националната база данни „Население“ за сключените на територията им граждански бракове.

„Предстои и процес на дигитализация на базите данни отпреди 2000 г. за сделки, нотариални актове и други нотариални документи, налични единствено на хартиен носител в 113-те структури на Агенцията по вписванията в страната“, каза председателят на Държавна агенция „Електронно управление“ Росен Желязков. Проблемът е, че много от регистрите на администрацията са на хартия за времето до 2000 г., уточни той. За облекчаване на административни режими са нужни промени в поне 100 закона и в още повече подзаконови постановления и решение на МС и на други ведомства.

Другото удостоверение, което на този етап ще остане на хартия, е за вписаните в регистъра БУЛСТАТ обстоятелства, които се издават от Агенция по вписванията. За да бъде цифровизирано то, е необходимо да се осигури връзка между средата за междурегистров обмен и актуалната база данни на БУЛСТАТ.

„Законът за регистър БУЛСТАТ не съдържа конкретна разпоредба за носителите, на които може да се издава удостоверението. В този аспект е необходима промяна на чл. 36., ал. 3 от Закона за Регистър БУЛСТАТ в посока регламентиране на издаването му както на хартиен носител, така и като електронно подписан документ“, е посочено в доклада.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.