Анастасиадис поиска 2 милиарда евро от Гърция

Президентът  Никос Анастасиадиспоиска Атина да предостави  2 млрд. от своя пакет за рекапитализация на банките  и за спасяване на кипърските банки, които оперират и на гръцка територия

Необичайното искане идва като опит за избягване на орязването на банковите депозити в момент, когато страната се бори за финансова помощ в размер на 17 милиарда евро.
„Ние правим всичко, което може да изведе страната ни маскимално бързо от кризата, но за съжаление, пътят ни не е осеян само с рози” каза  преди срещата си с гръцкия премиер Самарас кипърският президент.

Архиепископ на Кипър  Хризостом, който е доста влиятелна политическа фигура, призова правителството да не прави никакви отстъпки пред Тройката. Според него, ако бъдат притиснати прекалено много, кипърците биха могли да се върната към старата си валута и да кажат сбогом на еврото.

Засега от гръцка страна няма коментар по това чудновато искане. Самата Гърция изнемогва под диктата на тежките финансови условия и пакетът и за рекапитализация на собствените и банки в размер на 50 милиарда евро едва ли ще стигне на нея самата, камо ли да го споделя с братския Кипър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.