България и Гърция подписват меморандум жп коридор „Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе“

На 6 септември в Кавала България и Гърция подписват меморандум за развитието на мултимодален коридор

Правителството одобри проекта на Меморандум за разбирателство за развитието на железопътната връзка „Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе“ между България и Гърция и упълномощи министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да подпише документа от името на кабинета.

Документът регламентира подготвителните работи и съвместното управление на коридора от двете държави. Проектът предвижда свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен коридор, както и развитие на пристанищата, които са част от основната ТЕН-Т мрежа.

Включено е изграждането на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS система за управление на железопътния трафик. С изграждането на коридора ще се постигне пълна мултимодалност чрез комбиниране на пътен, железопътен, воден и речен транспорт.

Проектът е с висока добавена стойност, като се очаква да привлече големи инвеститори от Близкия и Средния Изток, Китай, Русия и други големи пазари.

Припомняме, че в началото на юли България и Гърция се договориха да разширят обхвата на мултимодалния транспортен коридор между двете държави, свързващ пристанищата Варна, Бургас, Кавала и Александруполис, по време на среща между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и гръцкия министър на инфраструктурата и транспорта Христос Спирдзис.

Гръцката страна прие предложението на България към съвместния проект да бъде включена и връзка с пристанището в гр. Русе.

По време на срещата министър Спирдзис предложи включването и на жп връзката с пристанище Солун в рамките на коридора, с цел достигане до по-големи търговски пазари, което беше прието от българската страна.

България и Гърция изграждат мултимодален коридор между Черно и Егейско море и Дунав
Срещата през м. юли между двамата министри

По време на тази среща министрите обсъдиха също създаването на съвместна проектна компания, чрез която двете държави да кандидатстват за финансиране, да изграждат и оперират заедно целия коридор.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.