Какво да направим, ако имаме билет, самолетът е пълен, но няма място за нас?

В натоварените летни месеци или преди празници самолетните компании дублират билети за полети и дори се стига до сваляне на пътници от борда. За това предупреди пред „Дарик“ директорът на Европейския потребителски център Игнат Арсенов.

Той обясни, че в така ситуация трябва да си търсим правата и полагащото ни се обезщетение за пропуснатия полет.  Какво можем да направим, ако се окаже, че самолетът е пълен и за нас няма място?

„Компаниите с цел да уплътнят местата в самолета продават повече билети. Когато дойдат всички пътници се оказва, че е невъзможно да бъдат качени. Това важи за натоварените периоди – лятото и покрай големите празници„, посочи Арсенов.

О
Thinkstockphotos

При подобна практика обаче пътниците имат своите права. „На първо място компанията трябва да ги информира за техните права и да предостави възможност на доброволци да се откажат да пътуват, тъй като на някои не е спешно. В такъв случай тези доброволцимогат да ползват определени облаги-хотел или някакво обезщетение“, обясни Игнат Арсенов.

 От европейския потребителски център напомнят, че могат да съдействат на пътниците в подобни ситуации, а услугите са безплатни.

One comment

  1. на 29.08.2017 на летище Ларнака(Кипър) самолета на wizz air пътуващ от Ларнака -София отказа да качи пътници на борда и с най -нагло отношение каза да изпратят някой да им вземе багажа от България

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.