Китайци ударно купуват имоти в Кипър

Изпадналият в рецесия сектор на недвижимите имоти в Кипър се бърна към китайският пазар и най-вече към богати киатйци, търсещи по-лесен достъп до Европа.

Стотици китайски граждани вече са закупили имот на острова, благодарение на променения закон за предоставяне на статут на постоянно пребиваващ на чуждестранни купувачи на жилища на стойност най-малко 300,000 евро

Азиатците разбира се не се интересуват от купуването на дом, като такъв, те са привлечени от възможността за постоянно жителство на острова, който е част от Европейския съюз.

Това разбира се не означава свободнопридвижване в Европа, тъй като въпреки че е член на ЕС от 2004 година, Кипър все още не е член на Шенгенското споразумение. Въпреки това обаче, възможностите за получаване на шенгенска виза са по-големи за инвеститорите.

Повечето китайци са срупни бизнесмени, които купуват по крайбрежието предимно в района на Пафос. Въпреки придобиването на недвижимост, само няколко китайски семейства са избрали да се установят за постоянно в Кипър, тъй като въпреки инвестицията, новият закон не им позволава правото на работа в страната.

Проблем за китайските купувачи представлява и собственият им закон, който забранява износа на чуждестранна валута в размер по-голям от равностойността на на 50 000 щатски долара.

Кипър е интересен за гражданите на далекоизточната страна и по ред други причини. Освен достъп до местните и европейски пазари, китайците са привлечен5и и от възможонстта да получат политическо убежище, както и да заобиколят ограничението да имат само едно дете.

Все пак, никай китаец не може да отида в Кипър с куфар, пълен с пари и просто да си купи къща. Сделката трябва да бъде реализирана изключително по банков път, а купувачът трябва да докаже доход в страната си от която идва поне 30 000 евро годишно. Тези мерки са с цел да се избегне прането на мръсни пари, грях в който Кипър и без това е често обвиняван от европейските партньори.

Стъпката на отваряне към китайските инвеститори е въпрос на оцеляванае, коментират местни брокери. Сам в рамките на една година, кипърските имоти са загубили една трета от цената си.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.