Чехия изпитва остър недостиг на квалифицирани работници

Скорошен анализ на пазара на труда в Чехия показва, че 32% от чешките работодатели изпитват остър недостиг на персонал.

Както следва от анализа, липса на персонал засяга широк кръг от специалности, от работниците и шофьорите и завършва с лекари, учители и програмисти.В този случай, липсата на ИТ-специалисти се превръща в тенденция на чешкия пазар на труда.

Първата трудност в привличането на чужденци, на фона на засилващите Чешката икономика, а втората е  емиграцията от Чехия. По този начин, според Министерството на труда, в страните от ЕС в момента работят 115000 чехи. В същото време, 19% от чехите са готови да сменят местоработата – това е най-високата стойност по този показател за последните 12 години.

Недостигът на персонала принуждава работодателите да наемат неопитни младежи, което от своя страна може да доведе до загуба на репутация на производителя.

На фона на тази новината, фактът, че в Чехия равнището на безработица е най-ниското в Европейския съюз, е смешно само по себе си. За юли безработицата е нараснала с 0.1% и вече възлиза на 4,1%, но тази цифра е все още сред най-ниските в Европейския съюз.

 

One comment

  1. В Чехия не работят, клошарите и алкохолиците. Първо защото са бездомници. Второ този живот им харесва. Останалите просто подбират. Но пък с тези агенции се осират. Никакъв контрол. Много обаче от заводите не взимат хора без ягенции. За it,професионалистите мога мога да кажа, че изискванията им не отгаваря на показателите. Да научат английския. Не да мрънкат, че трябва да говорят чешки. Ит. Специалисти работят с английски.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.