Повишаване на данъчната ставка в Кипър

Повишаване на данъчната ставка в Кипър е в процес на обсъждане като част от мерките наложени от преговарящите от страна на Европа е последната изтекла информация от „кухнята“.

Натискът е Никозия да повиши корпоративния данък с три процента над сегашните 10 и да достигне до 13%.

Кипър повишава корпоративния данък на 13 %

Тройката също така настоява Кипър да се въведе данък върху финансовите транзакции и временен  данък  върху капиталовата печалба в замяна на спасителен пакет за до 17 млрд. Евро.

Освен това,  Германия, Холандия и Финландия продължават да настояват  за намаляване на общият размер на банковите депозити ,  стъпка срещу която официална Никозия яростно се противопоставя.  Кипърското правителство за момента е изразило готовност да преговаря по увеличение единствено на корпоративният данък, но твърдо се съпротивлява за въвеждането на нови данъци и други аналогични мерки, защото това би довело до масови банкови фалити на острова.
Представители на тройката пристигнаха през миналата седмица на острова като част от подновяването на преговорите за финансова помощ.
Това стана възможно, след като новото правителство склони банковата система да бъде подложена на независим одит от страна на европейските институции за пране на пари като част от сделката за отпускане на кредит. Кипърският дълг заплашва да се превърне в следваща гореща точка в еврозоната. Въпреки че островът генерира само 0,2 % процента от БВП на ЕС, заемът от 17 милиарда евро ще повиши общият дълг на никозия над 140%, което според икономисти е доста заплашително и може да срине още стабилността на малката островна държава, изправяйки я пред невъзможност да обслужва финансите си. 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.