Българин живее като куче на улицата в Кипър, помогнете!

Загрижена жена от Пафос в Кипър се опитва на помогне на бездомен българин, чийто мобилен телефон, паспорти и други вещи са били откраднати, докато си спял в парка, след като шефът му го излъгал и не му платил заплатата, пише cyprus-mail.com.

Женат, която не иска да се представя с истинското си име и предпочита да я цитират като Надя, разказва пред сайта, че иска да събере 400 евро за Стефан – и това не е истинското му име – за да може да стъпи на краката си.

Стефан е бил принуден да напусне апартамента, който е наемал преди шест седмици, когато неговият работодател престанал да му плаща. Срамежлив и вежлив, 36-годишният българин говорел български, гръцки и турски, пише кипърския сайт. Той дошъл в Пафос в търсене на по-добър живот, тъй като в родното му място безработицата била много висока. Попаднал на понтийски бизнесмен с фирма в строителството. Разбрали се да взема 40 евро на ден. Той нямал банкова сметка и всичко се плащало кеш. Надя видяла Стефан да спи върху стар мръсен матрак в парка Дасуди в центъра, докато разхождала кучетата си. След като го заговорила, разбрала, че и той като нея е родом от България.

„Неговата история е много тъжна и той няма никого, който да му помогне, така че аз реших, че трябва да опитам,“ казва тя пред кипърската медия. Съпругът й говорил многократно с шефа на Стефан и той постоянно лъжел, че ще му изплати дължимото. След това кипърецът звънял на Стефан и го заплашвал. Българинът алармирал полицията, но оттам казали, че не могат да направят нищо. Стефан се е отказал да стои в Кипър, трябват му 400 евро, за да стигне до българското посолство с компанията на двама свидетели, които да му помогнат да вземе пасаван. Остатъкът е наемът, който дължи. Междувременно той продължава да спи на матрака в компания на местни алкохолици, но според Надя, той се явява жертва на обстоятелствата.

Сайтът Cyprus Mail призовава хората, които искат да помогнат на изпадналия българин, да се обадят, те ще осъществят връзката.

Коментар от българското посолство в Кипър все още няма.

One comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.