Железопътен „байпас” в транспорта между България и Гърция бетонира геополитически Балканите

Българския премиер Бойко Борисов пристигна днес на двудневно посещение в Гърция.

Снимка: Правителствена Пресслужба

Около 18.00 ч правителствения самолет с българската делегация кацна на летището в Кавала след което премиерът Борисов се отправи към хотел Имарето, където отседна българската делегация.

40 минути по-късно с полет от Янина пристигна и гръцкия премиер Алексис Ципрас.

В момента двамата премиери са на официална вечеря.

На официалната вечеря в град Кавала двамата премиери обмениха опит за справяне с мигрантския натиск по границата. Обсъдиха  и темите за икономика и газовия хъб. Още един вход за газ, означава повече конкуренция. А повече конкуренция, означава по-добри цени. Целта е диверсификация на газовите потоци и доставки.

За утре 6 септември в 9.30 ч е предвидена официалната церемония по подписване на глобалния исторически Меморандум за разбирателство между България и Гърция за развитието на железопътната връзка „Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе“. Той ще бъде подписан от транспортните министри на двете държави в присъствието на двамата премиери. Проектът предвижда да се свържат Егейско и Черно Море с река Дунав.

От времето на барон фон Хирш такъв мащабен проект на полуострова не е осъществяван и е вторият такъв в Европа.

Цялата стойностна ще достигне 4 милиарда, като българската част възлиза на един милиард и 70 милиона евро. От проекта България печели бъдещо развитие на пристанище Варна и Бургас.

Целта на Гърция е да има достъп до ключовото съоръжение по трасето на българска територия – фериботният комплекс във Варна, който прави връзка с Кавказ. Проектът открива пряк път на Гърция към руските пазари.

Показателно, в тази връзка е факта, че пристанището на Кавала няма към днешна дата дори и железопътен достъп, докато това на Александруполис, едва миналата година се свърза железопътно с мрежата на Солун и гръцко-турските граници, въпреки, че разстоянието, което го разделяше от железопътните линии не надвишаваше двеста метра.

Правителственият самолет на летището в Кавала

Меморандумът, който ще подпишат ресорните Министри Христос Спирдзис и Ивайло Московски, дава възможност композициите да развиват скорост дори до 160 километра  в час. Естествено целият проект ще бъде свързан с пристанището на Солун.

Какво значи това?

С прости думи ще се „обърнат нещата наопаки„  в съвременния транспортен статус, след като товарите към и от пазарите на Черно Море (България, Румъния, Украйна, Русия, Грузия и т.н.) ще могат да избягват провлаците на Босфора и Дарданелите  и да „излизат” в Средиземното Море, за да продължат към Европа, Африка и Азия  и обратно с по-ниска транспортна стойност и по-голяма сигурност, отколкото ако следват днешния морски маршрут.

Идеята за заобикаляне, и поради натовареността що се отнася до транспорта, не е разбира се, нова, но едва тази година през пролетта по време на посещението на Алексис Ципрас в София, бе съгласувано с г-н Борисов да се даде ход на процедурата за този проект и бе свикана комисия, която заседава по-късно в Александрополис и разгледа неговите перспективи.

Това дело има огромно значение за Северна Гърция – икономическо и геополитическо, което излиза извън сферата на мечтата и става реалност.

Утвърждава се в комбинация с паралелното осъвременяване на пристанищата на Александруполис и Кавала и вертикалната пътна ос, която функционира през последните години в Родопите и улеснява достъпа на хората и товарите от България и Румъния до Северно Егейско Море, както и  процеса на развитие на енергийни проекти, които предвиждат станция на втечнен природен газ (LNG) в Александруполис, достъпа на газопровода ΤΑΡ, вертикалния газопровод за доставяне на газ (ΙGB) в България, Румъния, Унгария, предпоставки за развитие на Източна Македония – Тракия, като международен транспортен и енергиен възел и други.

Освен българо-гръцкия, но и европейския интерес за този железопътен „байпас” в транспорта за заобикаляне на Босфора, положително мнение изразиха и Министър-председателите на Русия Владимир Путин и на Украйна Петро Поршенки, в проведените разговори когато Алексис Ципрас посети тези страни.

От геополитическо значение е железопътната връзка между пристанищата на Северна Гърция и България.

Със споразумението, което ще бъде подписано в Сряда в Кавала, между двете страни, се предвижда учредяването на един междудържавен орган за съвместното реализиране на проекта. Създава се и се реализира за първи път на балканите и за втори път в Европа един инфраструктурен проект, който има неповторима тежест и значение с общ орган на двете страни, а не от всяка страна поотделно на собствената си територия”.

Реалистичният срок за изпълнение на проекта е 10 години.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.